Gå til sidens hovedinnhold

Svikter ikke sentrum

Artikkelen er over 7 år gammel

Holland Foto har holdt til i Vangsvegen i Hamar i 46 år. 1. september flytter Holland, men svikter ikke Hamar sentrum.

Hvor mange bilder fra ferier, konfirmasjoner og andre merkedager Holland Foto har fikset og framkalt i løpet av 46 år vites ikke. Men siden Per Holland startet Holland Foto i Vangsvegen 33 i 1968, har butikken vært en institusjon for hamarsinger.

Ja, kunder har dratt, og drar milevis for å kjøpe Hollands tjenester. 1. september er det slutt på tilværelsen i Vangsvegen. Hele kvartalet skal rives. Innen den tid er Holland Foto allerede på plass i Strandgata.

Å flytte ut av Hamar sentrum var aldri et alternativ for butikken.

– Vi synes det er viktig at fagbutikkene holder til i Hamar sentrum, sier Kristin Olsen.
Ved en tilfeldighet i 2000 begynte hun som ekstrahjelp hos Holland. Nå er hun daglig leder og nylig blitt medeier i Holland Foto. Blid og vennlig sitter hun i et lokale som rett og slett oser fotohistorie. Holland har flere montre med kameraer av alle typer fra mange år tilbake. Flere kunder husker nok også at de fikk med seg Kodak-filmbokser med Hollands egen logo på. Fotobutikker av denne typen er det ikke mange av lenger.

Da den digitale fotorevolusjonen kom, var Holland forberedt.

– En dag sa framkallingsmaskinen takk for seg av seg sjøl. Da var det egentlig veldig greit å satse fullt på det digitale markedet.

Mellom Jessheim og Hamar finnes det ikke en fotobutikk av Hollands kaliber. Derfor mener Olsen det er viktig å opprettholde en ren fagbutikk for foto.

– På et butikksenter som CC Stadion ville vi blitt langt mindre synlig blant alle kjedebutikkene. Vi ønsker ikke å være i et lokale hvor vi er prisgitt et senters åpningstider. Holland skal være skipper på egen skute, sier Olsen. Hun er på fornavn med mange kunder.

– De som før leverte inn filmruller, er fortsatt våre kunder. Vi har kunder helt fra Engerdal og Skjåk. At folk drar så langt er veldig artig, sier Olsen.

Når lyset slukkes for siste gang i Vangsvegen, skal Holland etter planen være fullt operativ i Strandgata. Det blir litt av et flyttelass som skal rulle de par hundre meterne til det nye lokalet. Det blir noe mindre enn dagens, men mer funksjonelt. – Det blir en utfordring å flytte, men det skal vi nok greie, sier Olsen.

Kommentarer til denne saken