Gå til sidens hovedinnhold

Halsbrekkende trend frister i Hamar

Artikkelen er over 7 år gammel

Nysirkus er blitt en trend i Hamar. I løpet av året kan hamarsinger få utvikle talentet sitt.

Nysirkus er en revolusjonerende sirkusgren som fokuserer mer på akrobatikk enn det vi ser på det klassiske sirkuset.

Grunnet den voksende trenden innen nysirkus var en verdenskjent gruppe innen sjangeren: «Race Horse Company» invitert til Hamar. Her hadde de både forestilling og workshop for ivrige tilskuere.

Supermann?

Race Horse Company ble etablert i 2008 av Petri Tuominen, Rauli Kosonen og Kalle Lehto, som alle har en utdannelse innen sirkus eller turn fra før. Målet var å skape noe helt nytt.

I kulturhuset ble de finske artistene godt tatt i mot av et bergtatt publikum.

– Wow! Han må være supermann! Se, han flyr jo, sier en yngre gutt som sitter med store øyne og følger med på showet som blir akkompagnert av mystisk musikk.

De framviser et stort spekter av aktiviteter fra sjonglering og trampoline til heftig akrobatikk, tett fulgt av en lystig humor. Latteren hos publikum sitter løst.

Spenningen lades stadig opp til at noe mer skal skje, og når dødshjulet dukker opp hører man publikum trekke pusten. Heldigvis vet de erfarne akrobatene hva de driver med, og det går bra denne gangen også.

Langsiktig satsing

Forestillingen motiverte flere til å bli med på workshopen med akrobatene i etterkant. De fikk sådd et godt nysirkusfrø i Hamar, og lederen for kulturhuset, Durita Brattaberg lover en langsiktig satsing.

– Nysirkus er noe helt annet enn vanlig sirkus, og når vi først skulle gjøre noe på det, så måtte det skje på en skikkelig måte. Vi ville gjerne gi publikum kvalitet, og vi kommer til å ha en langsiktig satsing på dette området, sier Brattaberg.

Hun kunne invitere til en arbeidsdag med de akrobatiske karene, og her stilte en barne- og ungdomsgruppe i alderen åtte til 20 år opp. Både gutter og jenter ville teste ut dette.

Adrenalinkick

Etter oppvarming fikk ungdommene prøve seg på aktivitetene brukt i showet, og de eldre fikk også forsøke seg i dødshjulet.

– Det var en morsom utfordring. Det var stilig å prøve noe nytt og jeg fikk et skikkelig adrenalinkick! Skulle gjerne gjort det igjen, sier Anna Rygg, student ved ekstremsportlinja på Hedmarkstoppen folkehøyskole, og deltaker på workshopen med akrobatene.

Lyset i øynene på ungdommene er tent, og det er ingen tvil at de er enige om at de vil ha et slikt miljø i Hamar i fremtiden.

– Det var så moro å jobbe med barna her i Hamar. Det gjorde ga meg mer motivasjon og engasjement, sier Petri Tuominen.

Budskapet ifra Race Horse Company var klart og tydelig til alle som er interesserte i nysirkus.

– Bare ha det gøy, vi gjør dette av kjærlighet.

Kommentarer til denne saken