Gå til sidens hovedinnhold

Var FNs sikkerhetsråd

Artikkelen er over 7 år gammel

De stilte opp stramt kledd, klare for forhandlinger. Tiendeklassingene lagde et sikkerhetsråd for å forhandle fram en resolusjon.

Vi ønsker å støtte enhver løsning som er fredelig, sier representanten for Argentina.

Her gjelder et å ytre sin mening både offentlig og på gangen, for i her mangler det ikke på lobbyvirksomhet. «Møtes på gangen nå? Chile» står det på en lapp som leveres til representantene for Nigeria.

Seriøs ungdom

Et knippe tiendeklassingene fra ungdomsskolene Ajer, Børstad, Tynset, Gol og Hammartun i Lillehammer var samlet i kommunestyresalen i Hamar for å komme til enighet om Syriakonflikten.

Gjennom FN-sambandet har skolene fått et konkret scenario hvor de møtes, debatterer og forsøker å forhandl seg fram til en resolusjon. Elevene representerer ulike land, og har brukt tid i forkant på å forberede seg.

– Dette er morsomt! Alle tar det mye mer seriøst enn jeg trodde, sier Mathilde Nordbak fra Ajer ungdomsskole.

– Vi har brukt flere uker på å forberede oss, og lest om hvilke land vi ikke bør komme i konflikt med, og hvilke land vi har vært enige med før, sier Oda Elise Bratlie Lund fra Børstad.

Begge elevene synes denne formen for læring i praksis har vært helt super. Mathilde har allerede vært oppe på talerstolen én gang.

– Det var skummelt i starten, men det gikk bra. Nå har jeg lyst til å gjøre det én gang til, smiler hun.

FN-sambandet

Elevene ble trygt loset igjennom debatten av president Stian Bragtvedt fra FN-sambandet.

– Jeg ber om ro i sikkerhetsrådet! sier Bragtvedt. Mumling og uro skal ikke forekomme blant de dresskledde ungdommene.

Det er FN-sambandet som har arrangert denne samlingen, og som utfordrer, veileder og støtter elevene igjennom arbeidet.

– De er veldig flinke. Det som er viktig med dette er følelsen av debatten, at man kan ta og gi, og at man må samarbeide, sier Helen Foss, som også representerer FN -sambandet.

Etter en skoledag med debatt, lobbyvirksomhet, diskusjoner og forhandlinger, så ble det fremmet fire forslag til resolusjoner.

– Det ble ikke oppnådd enighet om noen av forslagene. Heller ikke elevene fant en løsning i Syria. Og det er vel ganske billedlig for situasjonen som er, sier lærer på Ajer ungdomsskole, Torhild Riaunet.

Kommentarer til denne saken