Gå til sidens hovedinnhold

– Beskyttelse er viktigst

Artikkelen er over 7 år gammel

– Asylsøkere vil ha beskyttelse, ikke velstand. Det er nordmenn som tror alle må ha så mye.

Tatyana Arnesen mener Vang Røde Kors tar grundig feil og tillegger asylsøkere behov de ikke har når de kommer til Norge for å be om opphold her i landet.

BAKGRUNN: 

– Feil virkelighetssyn

Den ukrainske kvinna som har bodd i Norge de siste tolv åra, ønsker å fortelle hvordan det oppleves å komme utenfra og møte den norske velstanden.

– Det er ikke farlig å bo på 15 kvadratmeter. Jeg og min mann har bodd i campingvogn i to og et halvt år, og det går helt fint. Vi er fortsatt gift, smiler Arnesen lurt, og forteller at boforholdene er for å løse en nødsituasjon.

– Min søster som er gift og har åtte barn, bor i vårt hus. De har utfordring med å få lån på grunn av skyhøye krav til budsjett fra banken, sier Arnesen.

Hun synes Vang Røde Kors har feil fokus.

– Ormseter gjør en fantastisk jobb og har stort hjerte for folk i nødssituasjon! Jeg er stolt av dem!

Foreldre i minibolig

Tatyana Arnesens foreldre er asylsøkere på Koppang.

– De bor i køyesenger på et rom som er mindre enn mitt kontor her i Hamar. De har kanskje 10–12 kvadratmeter til rådighet, men de klager ikke. Kjøkken, dusj og toalett deler de med asylsøkere i fire andre rom. De tilpasser seg, og alt går bra, forteller Arnesen.

Hun ønsker å peke på det hun ser som den virkelig store utfordringen for folk som vil bosette seg i Norge.

– Utenlandske borgere som kommer fra betydelig dårligere boforhold, tvinges til å leve opp til norsk standard, ellers blir de sett ned på. Banker gir ikke lån for å kjøpe hus. Selv om utlendinger i Norge har full jobb, nektes de lån fordi levebudsjett blir satt opp etter norske forhold. Det virker helt ulogisk for folk som ikke har så store krav, sier Arnesen.

Kommentarer til denne saken