Gå til sidens hovedinnhold

Må slå hardere ned på blogghetserne

Artikkelen er over 7 år gammel

– Jeg kommer ikke til å slutte å blogge. Det er politiet som må slutte å henlegge anmeldelser mot dem som hetser og krenker bloggere.

Hanna Marie Stauri fra Hamar begynte å blogge som 15-åring. Hun forteller at mange toppbloggere har latt seg hetse til taushet, men det er uaktuelt for hennes egen del.

– Følg digitale spor!

Hun har ei klar melding til politiet på bakgrunn av erfaringer med at anmeldelser av netthets ikke prioriteres:

– Sjøl om de som hetser i kommentarfeltene til bloggere oftest er anonyme, legger de igjen digitale spor som politiet kan oppspore. Dermed kan de slå ned på nettkrenkerne hvis de vil. Politiet går rundt på ungdomsskolene og oppfordrer ungdom til å si fra om hets og mobbing. Da må de faktisk gjøre noe med det når folk anmelder akkurat det.

Hamar Dagblad: – Hva slags ubehagelige kommentarer har du sjøl fått når du blogger?

Hanna Marie Stauri: – Jeg har fått kommentarer på kroppen min av folk som synes jeg er feit, og jeg har opplevd seksuell trakassering og trusler.

Hamar Dagblad: – Hva kan du og andre bloggere gjøre da?

Hanna Marie Stauri: – Jeg kjenner flere som har prøvd å anmelde krenkende uttalelser som dette, men politiet bare henlegger sakene. Jeg har ikke hørt om noen som har fått hjelp.

Hanna Marie vil ikke gå i detalj om truslene hun har fått.

Anbefaler å anmelde

17-åringen anbefaler alle bloggere å fortsette å anmelde nettkrenking – helt til de blir tatt på alvor. Hun har sjøl erfart hvor skuffende det er å anmelde uten at det skjer noe.
Hanna Marie Stauri: – Jeg og mamma prøvde å anmelde på grunn av en video på min snapchat som en hadde lagt til.

Hamar Dagblad: – Hva slags video var det?

Hanna Marie Stauri: – Det var en mann som filma seg sjøl mens han gjorde ting som var seksuelt krenkende og trakasserende. Politiet skrev en rapport, men så ble saken henlagt. Jeg håper folk fortsetter å anmelde – helt til politiet begynner å reagere.

Lar seg ikke stoppe

Hamar Dagblad: – Hva synes du at du som blogger må tåle av kommentarer når du frivillig legger ut bilder og personlige betraktninger så alle kan se på nettet?

Hanna Marie Stauri: – Grensa går ved grov hets, trusler og krenking av seksuell karakter. Jeg kommer IKKE til å slutte å blogge fordi om det finnes folk som åpenbart har problemer og som bruker kommentarfeltet mitt til å få det ut. Som blogger er jeg nemlig blitt både sterkere og mer sjølbevisst, og jeg vet at jeg inspirerer andre.

Hamar Dagblad: – Hva slags tilbakemeldinger får du mest av?

Hanna Marie Stauri: – Positive tilbakemeldinger. Når folk for eksempel skriver «du har gitt meg bedre sjøltillit», da er det verd å fortsette å blogge.

– Vi etterforsker trusler

– Grensa for hva noen kan skrive på nettet, den går ved alvorlige trusler og sjikane, sier Bjørn Lier, politistasjonssjef i Hamar.
 
Lier opplyser at ungdom som kommer for å anmelde grov nettsjikane eller trusler om drap, voldtekt eller andre alvorlige ting, de kan alltid stole på at anmeldelsene blir etterforska.

– Anmeld uansett

Lier forstår at det ikke alltid kan være lett for dem som anmelder å vite at politiet tar tak i anmeldelsene også når de ikke ender i rettssaker eller dom. Han forsikrer imidlertid at sakene ikke bare blir tatt imot og lagt i en skuff.
 
– Ofte viser vi til andre som kan hjelpe i å løse konflikten, blant andre sosiallærere på skolene og Konfliktrådet, for ofte dreier det seg om konflikter ungdom imellom innenfor et lite miljø, forteller Lier.
 
Stasjonssjef Bjørn Lier har følgende råd å gi til ungdom før de går inn med utsagn i kommentarfeltene til bloggerne eller andre steder på nettet:
 
– Du bør ikke si noe mer i et kommentarfelt enn du kan si ansiskt til ansikt til personen det gjelder. Tenk gjennom om du kunne stå foran klassa di og si det du sier til en skolekamerat på nettet, eller om du kunne tenke deg å se det på trykk i avisa dagen etter. Bare sånt hører nemlig til på nettet.

Kommentarer til denne saken