Gå til sidens hovedinnhold

Vottetreet til Lone blomstrer

Artikkelen er over 7 år gammel

Nina Koteng Steen tar minnet til sin venninne Lone Jørstad videre i form av et vottetre. Hun oppfordrer deg til å bidra på den ene eller andre måten.

Det hele startet da Lone Jørstad den 30. november i fjor startet å samle inn votter. Lone hadde selv fått en aggressiv type brystkreft med spredning, og ønsket å gi et bidrag til positive tiltak for pasientgrupper i Kreftforeningen. Det var her ideen om et vottetre tok form.

LES OGSÅ: 

Hun tenkte å samle inn strikkede votter fra frivillige personer. Den opprinnelige planen var å auksjonere bort hele treet, men nå har det blitt endret til å selge vottene enkeltvis.

Grunnet kreften tok det tid for Lone før hun fikk ordentlig fart på ideen.

Startet det opp

En av Lones gode venner, Nina Koteng Steen tok tak i ideen til Lone. Hun åpnet i sommer butikken Lille Lone i Bekkegata. En nisjebutikk for blant annet brystproteser. 18. august var Lone innom Nina og hennes nye butikk.

– Da sa jeg til Lone at nå skulle vottetreet startes opp igjen og bli en realitet før jul, sier Nina.

En uke etterpå døde Lone.

Hadde strikket i 12 år

Nina startet med et plasttre, men det tok ikke lange stunden før det ikke klarte å holde alle vottene.

Hun snekret dermed sammen et rosa tre som base for vottene, som nå har vokst seg til å bestå av over 130 vottepar. Og skulle det være flere som har lyst til å bidra med hjemmestrikka votter til vottetreet, er det fortsatt plass.

– Dette treet blir aldri fullt, smiler Nina, og tenker tilbake på dem som har vært innom og levert allerede. Flere av vottene har en sterk historie bak seg.

– Det mest rørende votteparet jeg har fått var ei som hadde brystkreft, og i tillegg fikk slag. Hun hadde brukt over 12 år på å strikke et par votter, og de fikk vi til treet, smiler Nina, som også har opplevd at noen har levert inn opp mot 15 vottepar til treet.

– For Lone var strikking en slags yoga, eller meditasjon. Hun strikket jo i sykebilen på vei til sykehuset. Hun har også bidratt med noen votter til dette treet, sier Nina.

Kunstverk

Vi tar en nærmere titt på vottetreet som står og lyser i vinduet til butikken Lille Lone. Her er det levert inn votter som Nina beskriver som rene kunstverkene.

– Jeg er helt imponert over å se det flotte håndarbeidet som har blitt lagt ned i disse vottene. Her er det tova votter, broderte votter, votter i alle størrelser. Og disse vottene varmer ikke bare hender, de varmer også hjerter, smiler Nina.

Vottene blir solgt til en gitt minstepris, men Nina håper at flere ønsker å bidra med mer enn minsteprisen.

– Jeg håper at det finnes noen bedrifter som ønsker å kjøpe et vottepar og ramme det inn og henge det opp, slik at de viser at de støtter en god sak, sier Nina, og minner samtidig om at disse vottene kan være perfekte julegaver.

Også pakker

Under et tre trengs det selvsagt også pakker, og Nina har brukt mye tid på å få inn mange spennende gaver til å ligge under treet. Disse blir loddet vekk via basarbøker som ligger blant annet i butikken til Nina, og hos Kreftforeningen.

Igjennom salget av vottene og loddene til gavene håper Nina at hun får inn minimum 50.000 kroner til Kreftforeningen, og hun oppfordrer alle til å komme innom butikken for å støtte en god sak.

– Det eneste jeg skulle ønske var at Lone kunne vært her selv. Heldigvis vet hun at vi fikk startet det opp, og jeg velger å tro at hun er litt her med oss allikevel, smiler Nina.