Nå koster granskingen over 7.000.000 kroner

DYRT: Byggingen av Briskeby stadion ble en kostbar affære for Hamar kommune. Bare granskingen av prosessen har nå kommet opp i sju millioner kroner.

DYRT: Byggingen av Briskeby stadion ble en kostbar affære for Hamar kommune. Bare granskingen av prosessen har nå kommet opp i sju millioner kroner. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Nå koster granskingen av byggingen og finansieringen av Briskeby stadion sju millioner kroner. Tallet bekreftes av kontrollutvalgets leder, Terje Hagen.

DEL

– De siste tallene jeg har sett er at granskingen til nå har kostet sju millioner kroner, sier leder av kontrollutvalget, Terje Hagen til Østlendingen.

Del på Facebook

I morgen legges den omfattende og dyre rapporten fram for kommunestyret i Hamar kommune.

– Spent

– Jeg har ikke sett rapporten, men er som de fleste andre veldig spent på innholdet, sier Terje Hagen til Østlendingen.

– Vi hører rykter om at den vil koste åtte millioner kroner?

– Det siste tallet jeg har sett er sju millioner.

– Hva synes du om et slikt beløp?

– Det er klart at dette er veldig dyrt. Men her har man måttet gjøre et veldig omfattende arbeid og gå flere runder for å være sikker på at innholdet ble så riktig som mulig. Granskerne hadde et omfattende mandat som innebærer gjennomgang av tre forskjellige etater: Hamar kommune, Hamar Sportsanlegg AS og Hamar Energi Holding AS.

Knapp tid

Hagen tror rapporten vil gi alle svar rundt hvorfor byggingen og finansieringen av Briskeby stadion ble et utgiftshull for Hamar kommune:

– Granskerne selv har gitt uttrykk for at de har fått et mer omfattende arbeide enn de hadde sett for seg. Nå får vi med denne rapporten belyst alle punkter og besvart alle spørsmål som politikerne og byens innbyggerne har stilt seg. Og kommunestyret ville jo at alle stener skulle snus under granskingen.

– Hva skjer i etterkant av at rapporten er lagt fram?

– Det vår vi se når rapporten forelegger og vi har fått lest den. Det sier seg selv at det blir for knapp tid å legge fram en sak for kommunestyret allerede på onsdag. Men: Fram til neste kommunestyremøte vil vi legge fram en innstilling om hva kommunestyret bør gjøre videre med rapporten.

«Dårlig standard»

Det er advokatfirmaet Lynx som ble valgt av kontrollutvalget til å være aktøren som skulle gjennomføre granskingen. Den siste tiden har granskerne jobbet med kontradiksjonen – eller tilsvarene – fra personer som har blitt gransket. Foreløpig skal det dreie seg om rundt 20 enkeltpersoner. Advokatbyrået Schjødt har representert de to mest sentrale personene: Hans Kolstad (som var styreleder i Hamar Energi Holding og styrerepresentant i flere av underselskapene til Sportsselskapet) og Erik Stensrud (som var daglig leder og styreleder i Hamar sportsanlegg). Schjødt har karakterisert granskernes arbeid som «faglig meget dårlig standard».

– Jeg kjenner ikke til innholdet i rapporten, og ser heller ingen grunn til å uttale meg om denne granskingen. Du får ringe Cato Schiøtz for å få kommentarer på dette, sier en ordknapp Hans Kolstad til Østlendingen.

Det var i fjor høst at ordfører Einar Busterud tok til orde for å granske Briskeby-saken. Utbyggingen skulle ikke påvirke kommunens økonomi, men skulle gjennomføres med salg av Hamar stadion. Likevel måtte kommunen i 2009 overta eierskapet til alle selskapene og berge dem fra konkurs ved tilførsel av ny kapital.

Vil ikke mene

Ordfører Einar Busterud er også ordknapp om granskingsrapporten:

– Jeg ønsker ikke å si noe om granskingen eller granskingsrapporten før onsdag (red. anm.: i morgen). Da blir rapporten framlagt og jeg vil ha mer å si om saken.

– Nå koster rapporten sju millioner kroner. Hva synes du om det?

– Jeg har ikke hørt noen eksakte tall, men jeg har hørt at den vil koste kommunen tre ganger mer enn vi ble forespeilet i utgangspunktet. Det skal jeg også mene noe om – etter at rapporten er lagt fram, sier Busterud.

Artikkeltags