(Hamar Dagblad)

– Dette er en vennskapelig konkurranse, hvor vi ønsker å fremme kreativitet, juletradisjon og julehygge i de tre Mjøsbyene, forteller Utkilen.

– Og vi i Boligpartner ønsker å se om det ligger noen byggspirer her som vi kanskje kan rekruttere senere, sier Mickelsen og smiler.

Kårer Mjøsmester

I fjor var det første året at CC Stadion i Hamar, CC Gjøvik og Strandtorget på Hamar dro i gang Mjøsmesterskapet i pepperkakebygging. Lokalt kom det inn rundt 30 bidrag til konkurransen. Totalt var det 55 pepperkakebyggverk rundt Mjøsa.

– I år har vi tatt det hele litt videre. Grunnen er at vi fikk inn utrolig mange flotte bidrag fra barnehager i fjor. Derfor opererer vi i år med to kategorier: Barn under 12 år og de som er over 12 år. Vi håper med dette at mange barnehager også kaster seg med i fjor, for mange av de biragene hadde et veldig høyt nivå, sier Mickelson.

Det skal kåres lokale vinnere i alle tre byene, og en regional vinner. Premiene er på henholdsvis 3.000 kroner og 10.000 kroner.

I Hamar var det Stig Øien som vant med sin pepperkakeversjon av Ilseng stasjon i fjor. Den regionale vinneren ble Dina Toftemo Holmestad fra Lillehammer som hadde laget en spektakulær pepperkakeversjon av Lysgårdsbakken.

– Det var fantastisk mange kreative bidrag og flotte byggverk i fjor. Interessant å se de evnene som finnes på kjøkkenene der ute blant barn og voksne. Vi kårer derfor nok en gang en Mjøsmester i pepperkakehusbaking, sier Mickelson og fortsetter:

– I fjor hadde vi en jury, men vi ønsker å skape enda mer engasjement rundt konkurransen dette året. Derfor blir det avstemming på nett.

Kos og tradisjon

– Hvorfor er det så mye engasjement rundt pepperkakehus, tror dere?

– Det ligger i ryggraden vår, at når det nærmer seg jul skal vi bake pepperkakehus, sier Mickelson.

– Ja, dette handler om tradisjoner. Mange har gjort dette sammen i alle år for å skape den gode stemningen. Og det ønsker vi som senter å bygge opp under, sier Utkilen.

Man blir med på konkurransen via Facebook-siden «Pepperkakehusene rundt Mjøsa». Alle bidragene må leveres innen 1. desember, og vil bli utstilt på kjøpesentrene.

Barnehager, skoler og idrettslag har fått invitasjoner. Og selvfølgelig er konkurransen åpen for alle andre som går rundt med kreative pepperkakeidéer.

Vinnerne kåres rett før jul.