(Hamar Dagblad)

– Vi dekker til pergolaen, omgjør den til et telt og fyller den med mat og opplevelser, sier daglig leder Grethe Bakke og butikksjef Tina Rørvik hos Gravdahl bokhandel.

Bokhandelen i gågata får sette enda et enda større preg på den femte lutefiskfestivalen.

Bøker og pizza

Lørdag blir det nemlig mattorg med boksalg og boksignering av Lutefiskfestivalens evige æresmedlem, Jahn Otto Johansen, i teltet.

Det blir servert potetsuppe med lutefisk og bacon, utviklet av Knutstad & Holen. I teltet blir det også salg av bøker og lutefisktilbehør.

Og det blir øl og akevitt.

Mattorget åpner dagen før, fredag. Der vil man servere «Pizza Stoccafisso», som er lutefiskpizzaen som Pizzanini utviklet til ære for festivalen.

– Det har ikke manglet på tilbakemeldinger, både positive og negative. De som har ytret seg negativt har neppe ikke testet pizzaen. Det har vel vært tanken om lutefisk på pizza som har vært det verste, sier Atle Mathisen og smiler.

Men mange fikk prøve pizzaen, med utvannet tørrfisk, marinert i chiliolje og hvitløk og med en dash sprøstekt bacon, under Midt i Matfatet-dagene i Vikingskipet.

– Der var tilbakemeldingene veldig, veldig gode, sier lutefiskfestivalens daglige leder, Oddvar Hemsøe.

– En merkevare

Hemsøe gleder seg over Gravdahls mattorg, som er det nye innslaget i festivalen som har som mål å hylle lutefiskmåltidet.

– Det er slik som dette som gjør at jeg har troen på at lutefiskfestivalen kan bli en merkevare som på sikt vil bety mye for byen vår og for å få folk til å komme hit. Folk ringer nå fra nabobyene rundt Mjøsa for å være med på festivalen. Det tyder på at vi begynner å synes lite grann.

Vi tar med at Gravdahl også lager en underholdende bokkveld med journalisten Håvard Lillebo, som har gitt ut boken «Gløtt og glipptak i dalstroka østafor» torsdag:

– Det blir kåseri og historier, om livet i Østerdalen, om Atna-øl og kanskje om lutefisk, sier Rørvik.

Pizzanini drar i gang pizzabuffé med øl og akevitt fredag. I sentrum: den mye omtalte pizzaen. Også det er en nyhet i lutefiskfestivalen.

Ellers skal det serveres lutefiskmåltider på sju forskjellige steder i Hamar samt på Elgstua i Elverum:

– På Hamarstua er det fulle hus på lørdag og noen ledige plasser fredag. Det er fortsatt noen plasser igjen på Valuta og på Pizzanini. Ellers begynner det å bli nokså «hardstappet» rundt omkring, sier Hemsøe.

Konserter og rorbu

De kulturelle innslagene består av Gregers-konserter med Trond Svendsen & Tuxedo fredag og «To rustne herrer» (Ole Paus og Jonas Fjeld) lørdag.

– Og vi gleder oss selvsagt til den tradisjonelle rorbu-seansen på Gregers lørdag ettermiddag, med Ida Marie Vik som rorkvinne i år. Hit kommer Eau De Vill for å sette folk i den rette stemningen før de skal ut og spise, og det blir morsomme historier ved Magne Nordseng og Osvald Røhr.

Lutefiskfestivalen starter med kickoff onsdag på Klubbscenen i Kulturhuset, hvor man vil diskutere lutefisk som reiselivsprosjekt, mattradisjoner i Innlandet og merkevarebygging.