Gå til sidens hovedinnhold

– Spent på å møte leserne

Artikkelen er over 3 år gammel

Ingeborg Haug fra Hamar har gitt ut sin andre bok og skal gjennomføre sin første boksignering.

(Hamar Dagblad)

– Jeg er så spent! Jeg har aldri vært med på noe sånt, men jeg vet jo at det er boksigneringer her hver eneste dag i desember, sier Ingeborg Haug og skuer bort på en bunke av hennes siste verk: «Sangerinnen».

Torsdag 20. desember møter hun opp på Ark inne på CC Hamar for å signere bøker.

Vil bli sangerinne

Fem år er gått siden siste utgivelse, «Kirkegårdsarbeideren».

Denne gangen har hun skrevet en omfattende roman, på hele 570 sider, om den talentfylle unge piken Katharina Thule som reiser fra Hamar til Oslo med et mål for øye: Å bli en kjent sangerinne.

– Året er 1937 og Katharina setter seg på toget for å reise til storbyen for å følge drømmene sine. Når du har en drøm, noe du brenner så sterkt for, er det viktig at du strekker deg langt for å oppnå drømmen. Og Katharina vil bare en ting: Synge, forteller Haug.

– Inspirert av Kirsten Flagstad?

– Mange har stilt meg det spørsmålet, men jeg tror ikke det. Det var noe som dalte ned i hodet mitt, i og med at jeg har vært svært glad i opera hele livet mitt. Jeg lovet meg selv at mitt neste bokprosjekt skulle handle om en klassisk sangerinne.

Men det er ikke bare sang som løfter historien i «Sangerinnen».

– Krigen bryter ut, og Katharina blir dratt inn i motstandsarbeidet.

– Jeg har forsøkt å kombinere fakta og fiksjon. Den historiske rammen, med årstall, hendelser og navn, skal stemme med virkeligheten. Så kan man i en roman utvide sannheten. Det utenkelige kan skje.

– Og hva er budskapet?

– At man skal holde på håpet og ha en fast vilje. Ikke gi opp. Samtidig er det viktig å holde beina plantet på jorda, naturligvis.

Hyggelige tilbakemeldinger

Mange forbinder Ingeborg med englebutikken Julies Hus som hun og datteren drev inne på Kvartal 48.

– Hva har du gjort etter at butikken ble lagt ned?

– Jeg har kost meg med livet. Gått turer og hatt det fint. Også har jeg kunnet dyrke lidenskapen rundt litteratur. Å sitte timevis ved PC er slitsomt, men så klarer jeg heller ikke å la være. Jeg er bare nødt til å skrive.

– Hvis jeg klarer å skape noe som leserne mine koser seg med, så er det veldig fint.

Hun har allerede fått tilbakemeldinger på den siste boka som hun gleder seg stort over:

– Ei skrev at hun ikke klarte å legge den fra seg, ei anna sa at personene i boka ble formidlet på en så levende måte at hun bar boka med seg lenge etter at den var ferdiglest.

– Og ei tredje skrev til meg at hun ønsket at boka ikke skulle ta slutt. En fin påstand i og med at boka er på 570 sider. Men en gang måtte jo jeg også slutte, sier Ingeborg og smiler.

Foruten signeringen i Hamar er Ingeborg invitert til å presentere boka på Norli Eldorado i Oslo 31. januar.