(Hamar Dagblad)

– Dette ble brått mye mer alvorlig enn vi trodde når NRK ringte, sier Erik Jacobsen oppe på Sagatun, og smiler bredt.

Havner på NRK

Det øves på Sagatun. Stein Westgaard får to minutter som Arve Arvesen, landets ledende fiolinist på midten og slutten av 1800-tallet.

– Nå gjelder det å prestere, sier Westgaard og smiler.

– Dessuten ble du portrettert av Edvard Munch flere ganger, opplyser Jacobsen, som skal spille Herman Anker, som etablerte skolen på Sagatun i 1865.

I anledning den kjente kvinnesaksforkjemperen Katti Anker Møllers 150-årsjubileum har Jacobsen samlet en gruppe musikere og skuespillere, proffe og amatører, til å formidle litt rundt livet på Sagatun.

Da NRK fikk høre om planene, valgte de å komme til Sagatun i kveld for å sende programmet «Norge nå» direkte. De ønsket å få med seg gjengens lystige skildring av møtene mellom flere av de største historiske personlighetene i landet.

Forestillingen skal vises fram under «17. mai på Sagatun» i morgen klokka 13, og NRK-seerne får trolig se en del utdrag.

– Jeg forstår prioriteringen til NRK. Anker er jo den som har betydd mest for den norske kvinnen, og spesielt de norske mødrene, gjennom tidene. Hun var like mye arkitekten bak De Castbergske Barnelover som Castberg selv, men kvinnene ble ikke trukket like mye fram på den tiden, sier Jacobsen.

Korpsenes år

På Stortorget står 17. mai-komiteen i Hamar og gleder seg til morgendagen:

– Man tukler ikke med 17. mai. Det blir tradisjonell feiring, med mellom 12.000 og 15.000 som deltar på markeringen i sentrum.

– I år er det «musikkorpsenes år». Det blir markert fra scenene, med representanter fra alle korpsene i byen, sier 17. mai-komiteens leder, og årets konferansier, Christel Meyer,

– Det er viktig at byens befolkning støtter opp om korpsene. For et 17. mai uten korps hadde jo vært fryktelig trist, sier komitémedlem Erling Behrens.

Nasjonaldagen starter klokka 08.00 med bekransning av bautaen i Åstdalen. Klokka 08:30 blir det en ny markering, med tale og bekransning i Strandgateparken.

Og klokka 09:45 starter Lunden skoles elever med bekransning av bautaen ved Øvre Vang kirke.

I byen er speidertoget tidligst i gang. Allerede klokka 07:15 blir det musikk i gatene før man halvtimen etter går flaggparaden på Stortorget.

Klokka 09:45 starter småbarnstoget. I år er det barn fra Skramstad, Slemsrud og Vang aktivitetsbarnehage som underholder på Stortorget.

Klokka 11 starter skoletoget, som går fra Strandgata via Parkgata, St. Olavs gate, Vangsvegen, Grønnegata, Skolegata, Holsetgata og Kirkegata til Stortorget. Her blir det hilsen fra ordføreren, tale for dagen ved elever fra Lunden skole og sang av blant annet «Norge i rødt, hvitt og blått» og «Ja, vi elsker».

Se kommunens nettsider for detaljert 17. mai-program.

Ja, vi elsker dette landet

Ja, vi elsker dette landet, som det stiger frem,
furet, værbitt over vannet, med de tusen hjem.
Elsker, elsker det og tenker
på vår far og mor
og den saganatt som senker
drømmer på vår jord.
Og den saganatt som senker, senker drømmer på vår jord.

Norske mann i hus og hytte, takk din store Gud!
Landet ville han beskytte, skjønt det mørkt så ut.
Alt, hva fedrene har kjempet, mødrene har grett,
har den Herre stille lempet, så vi vant vår rett!
Har den Herre stille lempet, så vi vant, vi vant vår rett!

Ja, vi elsker dette landet, som det stiger frem,
furet, værbitt over vannet, med de tusen hjem.
Og som fedres kamp har hevet det av nød til seir,
også vi, når det blir krevet, for dets fred slår leir!
Også vi, når det blir krevet, for dets fred, dets fred slår leir!

Mel./tekst: Rikard Nordraak/Bjørnsjerne Bjørnson

Under kan du kontrollsjekke om du kan de første tre versene av nasjonalsangen.