(Hamar Dagblad)

Familien Cuypers, opprinnelig fra Belgia, elsker å dra ut på eventyr. I løpet av tre måneder har de reist gjennom villmark i Sibir og Mongolia, Patagonia i Sør-Amerika, Alaska, og Helgelandskysten. Og reiser med små barn krever praktisk utstyr, som en sykkelvogn, som også kan brukes som en pulk eller trekkes av mor og far. De to guttene deres har tilbrakt store deler av sitt unge liv i vogna si, og mamma Kim forteller at de trives godt i den, enten den er på hjul eller ski.

Familieeventyr

Nordic Cab på Ajer er også et lite familieeventyr. På begynnelsen av 80-tallet hadde Dagfinn Nyborg unger, hund og hytte ved Skramstadsetra uten bilveg. Dermed bygget han en liten vogn som familiehunden Gorm kunne trekke. I vogna satt sønnen Erik, som nå mer enn 30 år senere er daglig leder for Nordic Cab, en bedrift med totalt seks ansatte. De har spesialisert seg på å utvikle vogner som kan brukes sammen med sykkel, som pulk, som barnevogn, joggevogn, eller til og med trekkes av hunder. Vognene produseres i Kina, og distribueres over hele Skandinavia, og et voksende antall land i Europa.

– Vi er små, men sykkelvogner er et sterkt voksende marked, så vi har ambisjoner om å vokse, sier Erik Nyborg.

– Ikke minst bidrar elsyklene til at sykkel er blitt et enda bedre alternativ til bil. Det er lettere å sykle med to unger i vogna når du får litt hjelp av elmotor.

I Tyskland har bedriften inngått en samarbeidsavtale med Merida sykler om distribusjon av vognene. Tyskerne vil at vognene skal selges under navnet Nordic Cab. Nyborg sier tyskerne assosierer Skandinavia med utendørsaktiviteter.

Allsidige

For globetrotterne og turentusiastene Cuypers er det allsidigheten ved vognene som gjør at de har falt for dem.

– Vognene er det viktigste utstyret vi har når vi er på tur med ungene, forteller Jochem Cuypers. Sammen med kona Kim, og de to sønnene Nanook (4) og Tristan (5) er han ofte på tur, enten det er ekspedisjoner som varer i månedsvis, eller det er en helgetur i nærområdet. For det er fullt mulig å dra på tur med småtasser, også om vinteren.

– Tristan likte ikke å sitte i vanlig pulk, så vi måtte finne noe annet for å ta ham med ut. Han likte mye bedre å sitte i en slik vogn, litt høyere opp fra bakken, og med fjæring.

Paret som opprinnelig kommer fra Belgia, er lege og sykepleier, og er opptatt av at barna skal ha det godt også når været blir ruskete. I vogn er de beskyttet mot vær og vind. De har vært med på vintertur over Baffin Island i det nordlige Canada, og krysset Death Valley i California, kjent for ekstrem varme.

Neste eventyr for familien går til Nepal. Reiseruta er ikke helt klar ennå, men de planlegger å bruke sin medisinske kompetanse til å gi helsehjelp langs vegen.

– Vi håper også å få tak i en Jak-okse som kan bære utstyret vårt. Men vi skal også ha med en vogn på denne turen, sier Jochem.