(Hamar Dagblad)

Sentrum i Hamar har opplevd en liten butikkflukt det siste året, og mange har sett på det faktumet med bekymret mine.

Derfor er det ekstra gledelig å møte folk som våger å satse med tro og planer for hvordan Hamar sentrum skal være.

Pia Haugseth Enger er ei slik dame og etter å ha levd med sitt konsept Via Galleria som en virtuell handlegate på internett i flere år har tiden nå kommet for å åpne en fysisk butikk i Hamar.

Og det er ikke hvilken som helst butikk.

Den er kanskje vanskelig å plassere, men kan kanskje best forklares som en blanding mellom et galleri og en eksklusiv second hand-butikk.

– Via Galleria blir et galleri, et atelier og en butikk med eksklusive vesker, sko, pyntegjenstander og kunst, mote- og designbøker. Via Galleria er tenkt å være en butikk som er konstant endring, sier Pia Haugseth Enger til Hamar Dagblad.

Hun har tidligere jobbet i den svært eksklusive veskebutikken Mulberry i Akersgata i Oslo, og starter second hand-salget med å selge unna sin egen veskekolleksjon – som inneholder både Mulberry og Gucci-vesker.

Hun åpner også for å selge andres designervesker mot kommisjon fra butikken sin.

Er svært kreativ

Pia, som selv elsker å sprette rundt på høye hæler, har også designet en egen kolleksjon med pumps og støvletter for skomerket «Tag Your Shoes».

Bakrommet på den nye lyse butikken vil fungere som atelier og kontor og på den måten kan hun følge opp aktiviteten på nettbutikken, betjene kunder ute i galleriet, samtidig som hun kan benytte ledige stunder til å utforske malerkunsten.

– Jeg har et sterkt behov for å produsere og utfordre kreativiteten. Butikken vil hjelpe meg å få et utstillingsvindu, men jeg håper også at jeg kan bidra til å vise fram andres kunst, sier den driftige dama.

Hun erkjenner at hun er usikker på Hamar, men tror samtidig at byen er klar for produkter fra store motehus.

– Jeg tar nå en dag av gangen og prøver meg fram litt på hva folk ønsker seg.

Maleriene i seg selv selger såpass godt at hun alene kan holde butikken med dette salget. Derfor våger hun også å satse på en tilleggsnæring til kunsten.

Spent før åpningen

Hun er spent før åpningen. Onsdag er det åpningsfest for inviterte, mens publikum skal få se butikken fra torsdag.

– Jeg er veldig spent. Jeg har sovet dårlig de siste nettene. Men det er vel en sunn følelse å ha, erkjenner hun.

Pia er opprinnelig fra Kirkenes, men traff mannen i sitt liv i gårdsgutten Anders fra Løten. Til slutt endte de i Hamar ...