(Hamar Dagblad)

– Moro! kommer det fra skoleelevene fra Storhamar skole når de får lov til å leke seg gjennom teaterstykket «Kandisia».

Asylpolitikk

Stykket hadde premiere torsdag hos Teater Innlandet, men regissør Jarl Flaaten Bjørk har eksperimentert seg fram i et og et halvt år:

– Det har vært prøveforestillinger og mye research, og jeg har i denne prosessen lært mye om barn, deres rettferdighetsforståelse og om asylpolitikk.

Med den pågående asylstrømmen har stykket til Bjørk blitt veldig aktuelt:

– Utgangspunktet var egentlig Neda-saken (red.anm. 11-åringen Neda Ibrahim som ble utvist fra Norge). Hvordan kunne vi i Norge kaste ut et barn som elsket Norge og som passet så godt inn hos oss? Det var noe veldig ubarmhjertig over det hele.

Men regissøren har også i prosessen kommet til en erkjennelse:

– Slik verden er i dag så er det veldig vanskelig å behandle alle likt og få hjulpet andre. Jeg formidler vel at det er to holdinger der ute. Men hvordan skal vi leve sammen i en slik verden og likevel skape rettferdighet?

Lekent stykke

For skoleelevene startet det hele med at regissør Bjørk sammen med skuespillerene Anders Rummelhoff og Solveig Laland Mohn delte inn barna i fargegrupper.

Kort tid etter ble de sluset gruppevis inn i teatersalen hvor de fikk være med og leke.

Men etter hvert endrer settingen seg og elevene tas med til fantasilandet Kandisia.

Her får de møte Kakadue og familien hennes som kastes ut av landet fordi det viser seg at de ikke kommer fra landet Syrimando likevel.

Faren hadde løyet.

Nå stilles barna overfor en rekke dilemmaer som utfordrer rettferdighetssansen. Skal man slippe unna med å jukse? Er det rettferdig at kandisiske myndigheter tvangsreturnerer asylbarnet Kakadue?

Barna fra Storhamar ble bedt om å være med og foreslå en ny lov for Kandisia som gjør at Kakadue og familien kan få bli i Kandisia selv om det ikke er krig i hjemlandet deres.

Og valget falt på lage en lov som ga Kakadue og familien rett til å få bli fordi hun snakker kandisisk og går på kandisisk skole.

Stykket «Kandisia» er en co-produksjon mellom Teater Innlandet og Flaaten Bjørk Kompani.

Den kulturelle skolesekken i Oppland og Turnéorganisasjon for Hedmark tar stykket ut i de to fylkene denne høsten, vinteren og våren.