(Hamar Dagblad)

Teater Innlandet har ambisjoner om å fylle 21 kulturhus rundt omkring i Innlandet. Større oppsetning har teateret aldri sendt ut på vegen enn deres versjon av musikalen om den ambisiøse kjøpmannen fra Bygde-Norge.

Leter etter Bør

Det er Tom Styve som har hovedrollen som Bør Børson jr. Han åpnet første prøvedag med en feiende framføring av «Børs sang». Han vedgår å ha øvd litt i ferien.

– Hvordan blir din Bør?

– Jeg vet ikke! Vi begynner å lete etter ham nå. Det eneste jeg vet, er at han ikke vil likne Rolv Wesenlund, for han finnes det bare én av, sier Styve, som gleder seg stort til å reise rundt med 15 kolleger.

– Forrige forestilling var det bare John Nyutstumo, meg selv og ei kiste, så overgangen er stor. Og det er jo noe av det flotte med Teater Innlandet. Jeg får prøvd meg på hele spekteret.

En kjærlighetshistorie

Lars Erik Holter har regien på forestillingen. Han bruker hjemplassen Nes i Ringsaker for alt det er verdt.

– Bygda i Trøndelag og bygda på Hedmarken er ikke så ulike hverandre. Jeg vet hvordan folk snakker på Nes, hvilke fakter de har, hvordan de oppfører seg. Jeg har Nes i ryggmargen, så det er helt naturlig at jeg gjør nesning av Bør. Folk skar tala næsning i forestillingen.

Oslo-jenta Anette L. Waaler har rollen som Josefine. Hun synes det er spennende at Josefine får en sentral plass i stykket.

– Jeg gleder meg til å tala næsning. Det blir mye øving, men Lars Erik kan jo dette, så det skal nok gå bra, sier hun. Og selv om hun er fra Oslo, har hun en nær forbindelse til Hamar. Hun er etterkommer av Fredrikke Waaler, som har skrevet både Hamarsangen og Stangesangen.

«Bør Børson» er en musikal av Harald Tusberg, basert på en roman av Johan Falkberget fra 1920. Bør Børson jr kommer fra relativt små kår, men vil opp og fram i verden, blant annet fordi han vil ha Josefine Torsøien, som har en betydelig høyere plass i det sosiale hierarkiet enn Bør selv. Også dette er til å kjenne igjen fra Hedmarken, mener Holter.

– Det var liten sosial mobilitet på den tida stykket er lagt til. Josefine var uoppnåelig for småbrukeren Bør. Denne forestillingen kommer til å legge mye større vekt på historien om Bør og Josefine. Historien tar utgangspunkt i den umulige kjærligheten dem i mellom, men når Bør har gjort klassereisen, er det han som sviker henne. Vår Bør kommer til å være mye smartere enn filmkarakteren, men han får gjennomgå mye mer trøbbel.

Premiéren på «Bør Børson» blir i Hamar kulturhus 18. oktober, fortsetter videre til Elverum 24. oktober, via blant annet Tynset, Koppang, Åmot, Trysil og Moelv, før siste forestilling i Brumunddal 2. desember.