Gå til sidens hovedinnhold

Han mener Senterpartiet svikter velgerne sine

Artikkelen er over 2 år gammel

– Sp ble tilbudt en vesentlig bedre avtale med oss. Partiet kunne både fått fylkesordføreren og politisk gjennomslag for en rekke saker, sier en skuffet Truls Gihlemoen (Frp) etter Sps nei til avtaleforslaget fra H, Frp, KrF, V og Pensjonistpartiet.

Som ventet får Innlandet fylkeskommune et rødgrønt styre de neste fire årene med opplendingene Even Aleksander Hagen (Ap) som fylkesordfører og Aud Hove (Sp) som fylkesvaraordfører.

Truls Gihlemoen, Frps toppkandidat, fortviler over dette, ikke minst fordi opposisjonspartiene H, Frp, KrF, V og Pensjonistpartiet tilbød Sp toppverv og store politiske innrømmelser for et samarbeid med dem.

– Svikter velgerne

– Jeg er både overrasket og skuffet over at Sp ikke griper muligheten og viser seg som et styringsparti. Jeg mener Sp svikter velgerne sine. De har vel ikke stemt Sp for å ha Ap i førersetet de neste fire årene. Nå er jeg spent på den politiske plattformen til Ap og Sp, for å se om Sp har oppnådd like mye i forhandlingene med Ap som de ville fått sammen med oss, sier Gihlemoen.

– Hva lå i avtaleforslaget fra dere?

– Fylkesordførervervet, selvsagt, i tillegg til en rekke andre posisjoner. Økt satsing på fylkesveger og høyhastighetsinternett i hele det nye fylket er blant sakene vi kunne fått gjennom sammen, sier Gihlemoen.

– Helheten viktigst

Aud Hove (Sp), som blir varaordfører i Innlandet fylkeskommune, sier hun hadde gode samtaler med Kari-Anne Jønnes (H), som førte forhandlingene på vegne av opposisjonen.

– Det viktigste var ikke om jeg skulle bli fylkesordfører eller ikke, men den helhetlige politikken. Sp er en av de sterkeste kritikerne av den politikken H/Frp/V/KrF-regjeringen fører, og vi vil jobbe for et regjeringsskifte. Dessuten var det en klar beskjed fra velgerne at de ønsker rødgrønn politikk i Innlandet fylkeskommune, fastslår Hove.

Ap og Sp har 36 av 57 mandater i det nye fylkestinget.

Fylkestingsvalget i Innlandet endte sånn:

Arbeiderpartiet: 34,2 prosent (20 mandater)

Senterpartiet: 28,8 prosent (16 mandater)

Høyre: 11,7 prosent (7 mandater)

Fremskrittspartiet: 5,6 prosent (3 mandater)

Sosialistisk Venstreparti: 4,8 prosent (3 mandater)

Miljøpartiet De Grønne: 4,5 prosent (3 mandater)

Rødt: 2,8 prosent (2 mandater)

Pensjonistpartiet: 2,6 prosent (1 mandat)

Venstre: 2,1 prosent (1 mandat)

Kristelig Folkeparti: 1,8 prosent (1 mandat)

Andre: 1,1 prosent

Kommentarer til denne saken