Gå til sidens hovedinnhold

Sagosens suksessoppskrift

Artikkelen er over 4 år gammel

I en alder av 21 år, omtales han som verdens beste håndballspiller. Er det utopi for andre å klare det samme?  Nei, mener landslagssjef Christian Berge. Sjøl mener Sander Sagosen at formelen for suksess er 30 prosent talent og 70 prosent beinhardt arbeid.

Sammen med resten av landslaget, er Sander Sagosen (21) i Elverum for å spille Gjensidige Cup denne langhelgen.

Onsdag kveld trente «verdens beste håndballspiller» i Elverumshallen, sammen med alt fra debutanter som Kevin Gulliksen og Kristian Sæverås, til veteraner som Bjarte Myrhol og Espen Lie Hansen. Til sammen utgjør 18 menn Christian Berges «Nye Norge». Et landslag som på rekordtid har kastet av seg stemplet som «nesten-laget», og i januar overrasket alle med å slå seg inn i topp 2 i verden.

Og én som får mye av æren for det, er håndballtalentenes soleklare verdensener, Sander Sagosen.

Han er allerede en av de største stjernene norsk håndball har avlet fram, og han spås en karriere ingen andre med norsk pass kan vise maken til.

Men hvordan blir man verdens beste?

Vi spurte rett og slett Sander Sagosen selv:

– Hvis trening/talent/vilje utgjør 100 prosent, hvor mange prosent utgjør hver av beskrivelsene for din del?

– Talent gjør at man kommer langt på vei. Rundt 20–30 prosent, tenker jeg. Resten er vilje og hardt arbeid. For å bli en spiller på toppnivå må det legges ned en enorm jobb, konstaterer Sagosen.

Trente alene

Allerede fra han var 14 år, begynte han å trene alene.

– Vi hadde styrkerom i kjelleren hjemme, og jeg er heldig som har en pappa som kan dette med å trene riktig. Fra jeg var rundt 14 år, begynte jeg å trene fire til fem ekstra styrkeøkter i uka, i tillegg til felles håndballtreninger.

– Hvor viktig har det vært for din utvikling som håndballspiller?

– Jeg tror det er der nøkkelen ligger. Fordi jeg alltid har trent mye, tåler jeg både å spille mye, og å trene mye. Det er man nødt til på dette nivået, sier Sagosen, som har lagt bak seg et eventyrlig år, med en enorm mengde kamper både for klubb- og landslag.

 

Å vinne blir nesten som et dop. Et dop man bare kan få ved å vinne igjen og igjen!

Sander Sagosen

Enormt sulten

Sesongen 2016/17 oppsummert, er han seriemester og sluttspillmester med Aalborg, der han også er hedret med en plass på klubbens «Wall of Fame». Han tok et historisk VM-sølv med Norge, og var selvskreven på mesterskapets «All Star-lag». Nå spås han en lysende karriere i den stjernespekkede franske klubben Paris Saint-Germain.

– Er du redd for å bli mettet på suksess?

– Nei! Dette er det artigste jeg gjør. Jeg er så privilegert som får lov til å leve av dette, og jeg er hele tiden sulten på å vinne. Det gir en enorm mersmak å løfte et trofé, og jeg tror det er det som driver oss idrettsutøvere. Å vinne gir et voldsomt adrenalinrush. Det blir nesten som et dop. Et dop man bare kan få ved å vinne igjen og igjen, smiler Sagosen.

Kjendisfaktoren

Med men å vinne titler og å toppe kåringer, følger også oppmerksomhet. Sagosen, som for bare få år siden satt på gutterommet og så på sine forbilder i idretten som Cristiano Ronaldo, Nikola Karabatic og Ivano Balic, har sjøl blitt kjendis. Han er den håndballspilleren alle vil snakke med, og den alle vil høre om.

– Det tar jeg bare med et smil. Det er de beste som får mest oppmerksomhet, så det kan jeg ikke ta som noe annet enn et kompliment, fastslår 21-åringen.

Og sjøl er han meget bevisst på å lære av de beste.

– Jeg har brukt mye tid på å se håndball. Da jeg var 10–11 år satt jeg sammen med pappa og så Champions League-kamper. Ikke fordi han sa jeg måtte, men fordi jeg ville. I tillegg brukte jeg mye tid på å se håndball på You Tube, forteller Sagosen, som er klar på at det å se på andre, har vært en av nøklene til å utvikle spilleforståelsen han har i dag.

Og akkurat der mener sjefen sjøl, Christian Berge, mange har mye å gå på:

– Å se håndball er utrolig viktig. Det er utrolig god læring i å se på hva de beste gjør, la seg inspirere og forsøke å kopiere det på trening, konstaterer han.

 

– Ingen utopi!

I Elverum er det akkurat nå 500 barn og unge som spiller håndball i Yngres Avdeling.

– Er det utopi å tro at det kan dukke opp en ny Sander Sagosen i årene som kommer?

– Nei! Jeg er helt sikker på at vi kunne hatt flere som Sander. Han er kanskje unik i forhold til selvtillit og utstråling, men han har hatt en enorm struktur i treningsarbeidet sitt, vært dedikert og i tillegg hatt god hjelp hjemmefra. Det å være trygg på hva man kan, gjør også at man tør å ta større plass, fastslår Christian Berge.

Og det er super-eleven, Sander Sagosen, helt enig i:

– Og så har jeg alltid opplevd at man må tørre å gripe muligheten når man får den. Jeg blir sjelden nervøs, og har det med å hoppe i ting. Det kan vel ikke gå så ille om man prøver sitt beste?, spør Sagosen retorisk.

Det har han så langt hatt helt rett i. Og om man vil se verdens beste spiller i aksjon i Norges beste håndballby, har man sjansen denne helgen.

NB! Norge møter Island i den første kampen i Gjensidige Cup torsdag kveld kl. 20.00

Kommentarer til denne saken