Gå til sidens hovedinnhold

Hanstad med en real knockout på overtid

Artikkelen er over 6 år gammel

KOMMENTAR Tom Martin Kj. Hartviksen Ansvarlig redaktør og daglig leder, Østlendingen

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Rett før midnatt mandag møttes ordførerduellantene Erik Hanstad (H) og Ingvar Midthun (Ap) i Østlendingens valgstudio. Der og da benyttet Hanstad anledningen til å gratulere Midthun som Elverums nye ordfører. I løpet av natta sørget imidlertid fintellinga for at Høyre vant et mandat, mens Ap tapte et. Dermed kunne det fortsatt være spenning knyttet til hvordan det hele ville ende.

Likevel virket Midthuns ordførerdrøm å skulle gå i oppfyllelse, ettersom Senterpartiets Arnfinn Uthus understreket at de, på tross av ny mandatfordeling, fortsatt ville samtale med Arbeiderpartiet. «Vi lytter til velgerne, som har gitt oss beskjed om en retning», sa Uthus til Østlendingen tirsdag formiddag, og han understreket også at hans parti lå nærmere Ap i kjernesaker som skolestruktur, konkurranseutsetting og framtida til Sætre aldershjem.

Midthun gikk gjennom tirsdagen trygg på at de ville komme i havn, og var så sikker på utfallet at han tok «seiersrunden» i Elverum med Østlendingen på slep. «Onsdag regner jeg med at alt er i boks», fortalte han med et smil. Utover tirsdagskvelden kom imidlertid meldinger om at Senterpartiet også samtalte med Høyre.

Og onsdag kveld kom nyheten som verken Erik Hanstad eller noen annen hadde sett for seg da de gikk til sengs valgnatta: Senterpartiet velger videre samarbeid med Høyre, Frp, Venstre og Team Elverum – og Hanstad fortsetter som ordfører. Midthun og Arbeiderpartiet er ikke bare slått, mens knust på overtid.

At en koalisjon som har styrt i fire år, og som med ett mandats overvekt får flertallet i nytt valg velger å fortsette, er i utgangspunktet helt naturlig. Denne gangen var det imidlertid flere momenter som talte imot:

1. Arnfinn Uthus' uttalelser tirsdag formiddag, hvor han sa at Sp lå nærmere Ap i viktige spørsmål, og hvor han understreket at velgerne hadde gitt beskjed om retningen.

2. At Senterpartiet i valgkampen har vært krystallklare på at de ikke vil vike på spørsmålene om bygdeskoler og Sætre aldershjem, mens Høyre og Erik Hanstad samtidig har uttrykt at det ville være vanskelig å fortsette i posisjon uten større endringer: «Hvis det ikke skjer noen endring med skolestruktur, konkurranseutsetting og Sætre blir det vanskelig for meg å fortsette som ordfører», uttalte han til Østlendingen i forkant av valget.

3. At Frps Kersti Grindalen i et lengre intervju med Østlendingen sa Senterpartiet hadde ødelagt det borgerlige samarbeidet. «Senterpartiet som har vært den største bremseklossen i utviklingen av Elverum», sa hun da.

Nå skal det bli spennende å bli bedre kjent med hvilken politikk Høyre, Sp, Frp, Venstre og Team Elverum vil føre de neste fire åra. Og det skal bli spennende å se om samarbeidet vil fungere – ettersom det ifølge Grindalen ikke har fungert i inneværende periode.

Erik Hanstad, som i Østlendingens valgdebatt for et par uker siden uttalte at han i fire år har svelget så mye kamel at kun halen var igjen, får en krevende jobb. Han begynner også den nye perioden med å svelge kjempekamelen som inneholder både skolestruktur og Sætre. Han er en populær ordfører, men det gjenstår å se om han klarer å gjennomføre Høyre-politikk med et Sp som er blitt dobbelt så sterkt som før.

For Ingvar Midthun er sjølsagt nyheten om Senterpartiets valg en enorm skuffelse og et antiklimaks, etter at han, partifellene, politiske motstandere, velgere og media alle hadde tatt det for gitt at han nå ville overta ordførerkjedet. Midthuns trøst får være at han lettere kan unnskylde at Arbeiderpartiet ikke får gjennomslag for alle sine valgløfter. For de fantes det rikelig av, også i år.

Vinneren er - foruten ordfører Hanstad - Senterpartiet og Arnfinn Uthus. De vil helt sikkert bli kritisert av Ap-folk for at de har valgt som de har gjort. Men Senterpartiet har valgt det alternativet som ga dem mest. Slik fungerer politikken. Og vi vet jo alle at Sp er dyktige hestehandlere.

Du skal ikke selge skinnet før bjørnen er skutt, sier et gammelt ordtak. Det burde nok flere, oss i media inkludert, husket bedre på.

Årets valg i Elverum har vært av en slik karakter at en Hollywood-regissør nesten ikke kunne gjort det mer overraskende og spennende. Nå kommer «Blågrønt Samarbeid, del 2», med de samme hovedrolleinnehaverne som i foregående periode. Vi er spente på hvordan denne thrilleren vil utvikle seg!

Kommentarer til denne saken