(Hamar Dagblad)

I de nye smitteverntiltakene som Hamar kommune har iverksatt står det blant annet følgende:

Serveringssteder har forbud mot å slippe inn nye gjester etter kl. 23

Alkoholservering stenger kl. 24. Dørene stenger 00.30

Dette gjelder i første rekke fram til torsdag om en uke, og om dette forlenges kan ikke Steen Michaelsen garantere at Sebs kommer levende fra det.

– Dette blir ekstremt vanskelig. Vi har jo som mange andre allerede vært på kanten av stupet lenge, og dette kan jo være begynnelsen på slutten, ja. Men jeg håper på at ting går seg til. Det er så klart også lov å håpe at regjeringa kommer med mer fungerende kompensasjonsordninger enn utsettelse av ymse avgifter. Kanskje det burde vurderes å ettergi avgifter for en periode, for å unngå massive konkurser over hele landet? Det er så vidt meg bekjent heller ikke nevnt ett eneste sted når eller om det skal kompenseres for enorme mengder råvarer landets restauranter og utesteder måtte kaste som følge av stengepåbudet tidligere i år. For oss var det enorme mengder øl som bare måtte helles rett i vasken. Avgiftene her fikk vi igjen, men varene er jo virkelig ikke gratis i innkjøp, sier Steen Michaelsen.

Blør sakte i hjel

Steen Michaelsen er i aller høyeste grad klar over at utelivsbransjen ikke rangeres så høyt når en pandemi rår, men ønsker å minne om at det er en del arbeidsplasser i spill her.

– Jeg er veldig klar over at utelivsbransjen er den kanskje aller minst viktige her i verden, sånn hvis man ser stort på det. Så det er på ingen som helst noen illusjoner der; fest og moro er den samfunnsmessige desserten og slettes ikke livsviktig, men det er jo like fullt jobbene til folk. Slik det er nå, med «tillatelse til å ha åpent» men med så mange restriksjoner at minst 70 % av aktørene går i minus – så blør vi sakte, men sikkert i hjel.

– Kjøp gavekort

Sebs har alltid hatt en veldig dedikert og trofast kundegruppe, noe som godt til syne under Spleis-aksjonen tidligere i år. Da ble det samlet inn over 90 000 kroner.

– Jeg tror faktisk ikke at vi hadde klart oss uten dette. Det at folk ønsker å støtte oss i så stor utstrekning viser at vi har gjort noe riktig, at vi betyr noe for folk og det er stort å ta inn over seg, sier Steen Michaelsen som håper folk ønsker å støtte Sebs selv uten å ta del i utelivet.

– Det kanskje aller beste folk kan gjøre nå hvis de ønsker å støtte sine respektive puber og samtidig ikke ønsker å gå ut av smittevernhensyn, er å kjøpe gavekort. Ikke bare hos oss, men hos alle forretninger man ønsker å støtte. Det gir sårt tiltrengt likviditet hos bedrifter som begynner å se alvorlige konturer av konkurs. Disse gavekortene trenger man selvfølgelig ikke å løse inn før det forhåpentligvis er litt bedre kontroll på smittefaren, sier han.

Videre forteller han at Sebs og District 23 i etasjen over som drives av Roar Øverli hadde store planer for 2020.

– Vi hadde blant annet tenkt å etablere en takterrasse, men nå har vi blåst alt av oppsparte midler. Tida vi er inne i nå gjør det vanskelig å planlegge noe som helst, men det nytter ikke å surve, avslutter han.