(Nettavisen): Helene Marie Fossesholm har vokst opp med Therese Johaug som sitt største forbilde. Da ungjenta fikk innpass på landslaget ble de to plutselig treningskamerater og senere venninner. Johaug har imidlertid alltid vært hakket bedre enn Fossesholm både i konkurranser og på trening.

Det har endret seg nå, etter at langrennslegenden la skiene på hylla tidligere i år.

– Hvis vi går noen måneder tilbake i tid så var det motsatt, men nå er det kanskje jeg som tauer litt. Det skulle jaggu bare mangle - det er på tide, sier Helene Marie Fossesholm om styrkeforholdet mellom de to i dag.

Trener sammen

De tidligere lagvenninnene trener nemlig litt sammen, til tross for at det bare er Fossesholm som fortsatt går aktivt.

– Therese er en veldig god venninne. Hun slenger seg med på en økt når hun har tid og lyst. Det mangler jo ikke på jern i ilden hos den dama der, men hun har fortsatt veldig treningsglede.

Den pensjonerte langrennsløperen er aktuell med egen biografi, i tillegg til at hun legger ned mye tid på sine egne merkevarer. Johaug ble også nylig presentert som NRKs nye langrennsekspert.

Det virker likevel som at 34-åringen får tid til å holde formen vedlike.

– At hun er med på noen turer innimellom setter jeg veldig pris på, og jeg håper og tror at hun også syntes det er ålreit, sier Fossesholm om treningspartneren.

Rådfører seg med Johaug

Ute på tur med den tidligere gullgrossisten, får den unge skiløperen stadig gode råd på veien.

– Hun sparer ikke på noe. Har hun teknikktips, så kommer hun med det. Det er sånt jeg setter veldig pris på.

- Hva er det beste rådet du har fått før en ny sesong?

– Være litt tålmodig og stole på prosessen, rett og slett.

Fossesholm har i flere år blitt sett på som et av de største talentene her til lands. Fjorårssesongen gikk imidlertid ikke helt slik hun ønsket. OL i Beijing endte med en 18. plass på skibytte og 5. plass på stafetten. 21-åringen avsluttet sesongen like etterpå.

Forventer ingen pangstart

Gjennom den tunge vinteren har Fossesholm stadig fått støtte av Johaug. Ungjenta beskriver sin tidligere lagvenninne som ei som virkelig bryr seg.

– Hun tar vare på alle rundt seg, uansett om hun skal prestere i konkurranse dagen etterpå. Hun tenker på alle andre også, og det er det ikke så mange som hadde gjort, som skal kjempe om gull, men tar så vare på de rundt seg i tillegg. All ære til Therese for det.

Om en drøy måned starter sesongen for Fossesholm og co. Det blir den første uten Norges største stjerne gjennom flere år. Lagets yngste løper tror ikke det blir noen pangstart på sesongen for egen del.

– Jeg forventer ikke at jeg skal komme på Beitostølen og levere gull og grønne skoger, det kommer jeg ikke til å gjøre heller. Men jeg forventer at jeg skal ha en progresjon utover sesongen og gå fortest, forhåpentligvis i VM. Men man må komme seg dit.