Fredag ble den aller første Prisgallaen for Innlandet avholdt på Gjøvik. Norsk Journalistlag Innlandet og Oplandenes Redaktørforening arrangerte gallaen sammen, og det var stor stemning da prisene skulle deles ut.

Utrolig mange gode bidrag

Tidligere har NJ Innlandet hedret god journalistikk med en prisutdeling i forbindelse med sitt årsmøte. Men i år slo de på stortromma, og lagde en prisfest for hele mediebransjen sammen med Oplandenes Redaktørforening.

Og responsen var stor. Rundt 70 meldte seg på Prisgallaen, og hele 99 nominerte bidrag ble bedømt av juryen, som har bestått av Sophie Lorch-Falch, Julie Annette Kirsebom Thommesen, Lars Bilit Hagen, Ine Thereze Gransæter og Mette Bugge.

De har hatt en krevende jobb for å kåre vinnerne, men klarte å komme fram til et resultat.

Samarbeid ga pris

Det skulle vise seg å vanke heder og ære til en rekke redaksjoner:

Prisen for Årets breaking news 2023 gikk til Østlendingen, Hamar Arbeiderblad og Arbeidets Rett for dekningen av bortføringen i Tolga.

Juryen påpeker at samarbeidet mellom de tre redaksjonene slo riksmediene ned i støvlene, gjennom samarbeid og god planlegging. Det var nyhetspuls og trøkk i vinklinger, saker og livedekning, uten at det gikk på bekostning av kvalitet og eksklusivitet.

Du kan lese alt om Tolga-bortføringen her.

Spennende spaltister

Prisen for Årets inspirasjon 2023 gikk til Dølens spaltistgruppe.

Her påpeker juryen av avisen har gjort en prisverdig jobb med å sette sammen med spalte med forfriskende og nedpå stemmer. Personer med ulike perspektiver klarer å ta tak i vanskelige og aktuelle temaer.

Her ble det også utdelt hederlig omtale til Østlendingen, for serien 24 timer i Elverum.

Tanken om at alle har en historie, er bakgrunnen for at journalistene dro på jobb i ett døgn. Resultatet var 33 godt gjennomarbeidede historier om mennesker i Elverum, fortalt i tekst, bilder og video.

Avlyst renn, men moro lell

Prisen for Årets video/tv-innslag 2023 gikk til Oppland Arbeiderblad, for Ski-NM 2203.

Her mener juryen at sendingen skiller seg ut med spennende gjester og gode manus. Humor mikses med svært godt faglig forberedte programledere og kommentatorer. Sjøl da været ga et avlyst renn, ble det en knallsending likevel!

Sårt og sterkt

Prisen for Årets bilde 2023 gikk til Dølen, ved Emil Sjåstad Nyeng, for bildet av Ruth (92), som vasker klær for hånd. Juryen framhever at bildet er i en klasse for seg. Komposisjon og lyssetting er glimrende, og bildet er sårt, sterk og nært.

Prisen for Årets radio/podcast 2023 gikk til trioen bak podkasten På ekte, for Oppland Arbeiderblad. Podcasten betegnes som brutalt ærlig, energisk, leken og morsom, og treffer svært ungt.

Samfunnsproblem

Prisen for Årets feature 2023 gikk til Dølen, for Torgeirs historie. Juryen påpeker at overgrep mot barn ikke er en enkel tematikk å løfte fram i et lokalmiljø, men her har både redaksjonen og intervjuobjektet vært modige og satt ord på et viktig samfunnsproblem.

Her ble det også delt ut hederlig omtalt til Ringsaker Blad, ved Thomas Strandby, for Fire minutter i Bakhmut, en reportasje om Sander Sørsveen Trelvik, som har jobbet som frivillig ambulansearbeider i det krigsherjede Ukraina.

Juryen vil berømme artikkelen som en veldig viktig historie om tiden vi i Europa nå er inne i.

Berømmet avsløringer

I klassen for Årets journalistikk 2023 var det veldig mange gode nominerte kandidater. Juryen har derfor valgt å dele ut to hederlige omtaler, i tillegg til å kåre en vinner.

Den første hederlige omtalen gikk til Østlendingen, ved Gunnar Østmoe og Tor Bergebakken, for Skoleskandalen i Stor-Elvdal.

De har funnet stemmer lokalt, som forteller sine historier om hva som skjedde i mange skoleår, og innvirkningene det har fått på de som ble rammet. Avsløringene kom på rekke og rad. Skole, kommuneadministrasjon og politikere hadde ikke gjort jobben sin med å følge opp varsler og gjentatte historier fra utsatte elever og foresatte, og dermed tillatt en mobbekultur.

Juryen påpeker at dette sakskomplekset viser til fulle at den fjerde statsmakts tilstedeværelse i lokalsamfunnene er av stor betydning, ikke minst fordi det bidrar til å sikre svake gruppers rettigheter.

Selvmord i Valdres

Den andre hederlige omtalen gikk til NRK, ved Mette Vollan, Anne Kari Løberg, Alexander Nedbaev, Arne Sørenes og Maria Ekerholt, for Alene om tankene - og selvmord i Valdres.

Siden 2016 har 27 personer tatt sitt eget liv i dalføret. 25 av har vært menn. Tallene viser at antall selvmord blant menn i 20-åra og menn over 80 år er høyere i Valdres, sammenlignet med de nasjonale tallene. Dette har NRK-teamet tatt tak i.

Det som kunne vært en ren nyhetssak, er blitt så mye mer på grunn av gode caser, stor bredde og tyngde.

Gravde i sykehussaken

Så har vi vinneren. Prisen for Årets journalistikk 2023 gikk til Oppland Arbeiderblad, for Høyt politisk spill i sykehus-kulissene. Juryen uttaler at selv om sykehussaken har vært en gjenganger i mange medier i mange år, dykket OA igjen ned i saksfeltet etter at det ble skapt usikkerhet, da Trygve Slagsvold Vedum garanterte at sykehuset i Elverum skulle bestå, og fortsatt ha fødeavdeling.

De bestemte seg for å finne ut hva som skjedde i kulissene det siste halve året, og ifølge juryen har de lyktes med å gi leserne meningsfull innsikt i det som betegnes som den viktigste og største saken for regionen de siste 20-25 årene.

Årets leder

Fredag ble det også delt ut priser til to enkeltpersoner som har utmerket seg.

Tor Arne Brekne ble hedret med prisen Årets klubbleder 2023 for sin innsats som klubbleder i Oppland Arbeiderblad. Juryen trekker fram at han er et arbeidsjern som setter seg godt inn i saker, han har nærmest arbeidsmiljøloven som sin grunnlov og er et ekte organisasjonsmenneske som er en viktig ressurs både som journalist og for NJ.

Nyhetsredaktør i Østlendingen, Magnus Torp Antonsen, ble tildelt prisen som Årets leder 2023.

I begrunnelsen heter det blant annet at Magnus er en leder som får alle til å føle seg vel, han er faglig sterk, hands on på alle arbeidsoppgaver, har en enorm arbeidskapasitet og like blid og tålmodig uansett hvor mye det stormer. Han klarer også å få det beste ut av alle, uten å verken heve stemmen eller miste fokus.