Kandidatkåringen i fylkestinget er nå unnagjort, og den største overraskelsen var at Arnfinn Nergård fikk så mange personstemmer at han skjøv både Dag Rønning og Emilie Enger Mehl nedover på Sp-lista.

Her er representantene i Hedmarks nye fylkesting 

Rønning ønsker å fortsette som fylkesordfører. På nominasjonsmøtet i januar satte han alt inn på å vinne kampen mot tidligere fylkesordfører Arnfinn Nergård om den ettertraktede andreplassen. Rønning nådde fram og ble Hedmark Senterpartis fylkesordførerkandidat, mens Nergård måtte ta til takke med fjerdeplassen. Selv om Rønning vant på nominasjonsmøtet, ville velgerne det annerledes. Med sine 1.031 personstemmer er Nergård valgt inn som Sps andremandat etter listetopp og fylkesråd Aasa Gjestvang (som fikk 1.109 personstemmer). Rønning er tredjemandatet. Han fikk 554 personstemmer.

Spenning fram til onsdag

Ap og Sp utgjør flertallet i det nye fylkestinget, og de to partiene er enige om at Sp skal ha en av de fire fylkesrådene og fylkesordføreren. Om det faktum at Nergård fikk nesten dobbelt så mange personstemmer som Rønning gjør at han blir fylkesordfører i stedet for Rønning, er et åpent spørsmål.

– Hvem som blir fylkesordfører avgjøres av fylkestingsgruppa og styret i Hedmark Sp på et møte i Elverum onsdag kveld, sier fylkesråd og Hedmark Sp-leder Aasa Gjestvang.

Selv er Nergård godt fornøyd med alle personstemmene.

– Vil du nå gå for et comeback som fylkesordfører?

– Det har jeg ikke tenkt noe på. Målet mitt var å bli gjenvalgt i fylkestinget. Jeg må nesten svare som Ap-medlemmene pleier å si: Jeg gjør det partiet ønsker at jeg skal gjøre.

– Betyr det at du er klar hvis partiet ber deg bli fylkesordfører?

– Da må jeg i alle fall tenke meg om, svarer Nergård.

Sveen mest populær

Når det gjelder personstemmene i fylkestingsvalget, var det Aps Per-Gunnar Sveen som fikk flest. Her er lista over fylkestingsrepresentantene med flest personstemmer:

1. Per-Gunnar Sveen, Ap (2.452)

2. Anne Karin Torp Adolfsen, Ap (1.177)

3. Aasa Gjestvang, Sp (1.109)

4. Arnfinn Nergård, Sp (1.031)

5. Gunn Randi Fjæstad, Ap (972)

6. Lasse Juliussen, Ap (905)

7. Thomas Breen, Ap (843)

8. Rune Øygarden, H (802)

9. Elisabeth Sidselrud Christiansen, Ap (759)

10. Per Roar Bredvold, Frp (682)

11. Reidar Åsgård, Ap (655)

12. Thomas Langeland Jørgensen, Ap (636)

13. Turid Backe-Viken, Ap (622)

14. Geir L. Byberg, KrF (602)