Språkrådet: Fortsatt gangbart å si Hedmark om det geografiske området

OMRÅDENAVN: Både Hedmark og Oppland kan fortsatt brukes som områdenavn, selv om det nye fylket heter Innlandet.  (Foto: Bjørn-Frode Løvlund)

OMRÅDENAVN: Både Hedmark og Oppland kan fortsatt brukes som områdenavn, selv om det nye fylket heter Innlandet. (Foto: Bjørn-Frode Løvlund)

Seksjonssjef Daniel Ims i Språkrådet sier at det fortsatt er gangbart å si Hedmark om det geografiske området som utgjorde det tidligere fylket. – Men Hedmark og Oppland kan ikke brukes i stedet for det nye fylkesnavnet Innlandet, fastslår han.

DEL

Ved årsskiftet ble som kjent Hedmark fylkeskommune og Oppland fylkeskommune slått sammen til Innlandet fylkeskommune. Hva da med de gamle navnene Hedmark og Oppland, kan de fortsatt brukes?

– Ja, sier seksjonssjef Ims i Språkrådet.

– Både Hedmark og Oppland kan benyttes, forutsatt at navnene brukes for å vise til de geografiske områdene som utgjorde de tidligere fylkene. Det er naturlig å beholde flere av de gamle fylkesnavnene som geografiske områdenavn, men de gamle navnene kan altså ikke brukes som erstatning for de nye fylkesnavnene, fastslår Ims.

Han viser til at både Hedmark og Oppland var store fylker, der det i mange tilfeller er mer naturlig å bruke navn på distrikter enn de gamle fylkesnavnene. Eksempler er Østerdalen, Hedmarken og Solør.

Han trekker videre fram at mange kommunenavn ofte blir hengende igjen som områdenavn etter kommunesammenslåinger.

Artikkeltags