(Hamar Dagblad)

Mange i Hamar heier på Hege Wangberg.

Etter å ha jobbet 25 år på parfymeriet på Maxi opplevde hun at arbeidsgiveren gikk konkurs.

For 13. september 2018 tok hun sats og realiserte drømmen ved å åpnet egen butikk på butikk på CC Hamar, uten kjede i ryggen.

– Da så livet helt normalt ut, og det var mye optimisme og man var klar for å ta de utfordringene som måtte komme.

I mars kom koronakrisen.

– I kjelleren

– Det var litt skremmende. Man går med en gang ned i kjelleren, men jeg er heldigvis skapt med et optimistisk sinn og graver meg ikke ned. Jeg tenkte: «Nå må jeg gjøre alt jeg kan for å holde liv i butikken og få litt omsetning hver dag».

– De faste regningene er der, men man har jo fått litt hjelp fra banken og fra utleier. Samtidig har jeg fått inn litt omsetning og fått ned utgiftene ved å stå i butikken helt alene. Det hjelper veldig.

Vanligvis består Heges parfymeri av fire medarbeidere. To tilkallingsvakter, henne selv og Kine Skogen.

– Hun ekstravakten over 70 sa raskt fra at det ikke var aktuelt at hun skulle jobbe, fordi hun ville av forståelige grunner ikke utsette seg for faren for å bli smittet av viruset. Skoleeleven vår fikk dessverre ingen vakter. Og det var vondt å permittere Kine.

– Jeg hadde litt vonde stunder hjemme, men samtidig følte jeg veldig på ansvaret for å redde bedriften min. Vi skulle jo alle ha en jobb å gå til etter dette.

Kine er delvis tilbake på jobb:

– Jeg var på ferie i Thailand før jeg kom rett hjem til karantene i to uker. Deretter ble jeg permittert. Det har vært litt tøft, men jeg får ikke gjort noe med situasjonen. Det ble seks uker hjemme med maling og oppussing.

Gradvis vender livet tilbake til normalen. Inne på kjøpesenteret har de fleste butikkene åpnet dørene igjen.

For Hege var det aldri aktuelt å stenge.

– Jeg var fullstendig avhengig av å få inn penger, i og med at jeg driver for meg selv. Jeg kunne ikke stenge, og valgte å stå alene i butikken. Heldigvis holdt jeg meg frisk denne perioden, sier Hege og smiler.

– Ja, hvordan gikk det?

– Folk kom og handlet. Jeg var rask på å formidle at vi kunne kjøre ut varer, så det ble en del utkjøring i de første ukene etter «lockdown».

– Jeg har vært heldig. Hamars befolkning har vært veldig flinke til å støtte opp om meg og om de butikkene som har valgt å holde oppe.

Spår god sommer

– Summa summarum står jeg sterkere nå. Jeg kjenner at jeg har klart å overleve en tung periode.

– Fra de første to ukene, hvor det ikke var et menneske å se og jeg måtte finne fram radioen i butikken mens jeg ikke vasket taklamper for ikke å bli gal, til at vi nå ser at folk kommer tilbake på senteret.

– Samtidig: Jeg tror at vår bransje, parfymeri, ikke har hatt det så hardt. Folk går tomme for favorittparfymen sin og de kan ikke sitte hjemme uten maskaraen sin.

– Og folk skal ikke ut å reise. De skal ikke kjøpe parfyme- og hudpleieprodukter i utlandet, så de finner ut at de like godt kan handle det de trenger i hjembyen sin. Vi ser at de typiske «Gardermoen-produktene» går det mye mer av. Og denne sommeren vil folk handle mer hos oss enn vanlig.

– Jeg har troen!