(Hamar Dagblad)

Mandag kom nyheten om at banken for andre gang setter ned boliglånsrentene, med 0,5 prosent. Dermed har banken satt ned rentene med inntil 0,85 prosent.

– Vi er veldig solide

Konsernsjefen i SpareBank 1 Østlandet har nettopp avsluttet en karanteneperiode etter reise i Europa, og er tilbake på jobb på kontoret i Hamar.

– Status for bankens del er at vi har 440 som er på hjemmekontor, 160 er på arbeidsplassene sine rundt omkring på avdelingene. Vi er sju som er bekreftet smittet av korona, og 50 er i karantene av ulike årsaker. Men, vi holder hjulene i gang.

For noen uker tilbake rådet optimismen. Sparebank 1 Østlandet la fram resultatet for 2019, et rekordoverskudd på 1,9 milliarder kroner. Banksjefen så ingen skygger i horisonten for husholdningene og for bedriftene, varslet om nok et godt år for Innlandsøkonomien basert på en forventningsundersøkelse.

Nå er den økonomiske situasjonen i Innlandet er snudd opp-ned på uvanlig kort tid:

– Det er mye permitteringer og nedstengning av virksomheter, selv om en del klarer å holde hjulene i gang. Reiseliv og restauranter og varehandelen sliter.

– Vi som bank skal hjelpe til så godt vi kan. I personmarkedet bidrar vi primært med avdragsutsettelse. I bedriftsmarkedet så blir det også utsettelse på avdrag, pluss at vi vil formidle lånegarantiordningen som myndighetene er i ferd med å få på plass.

Heiberg sier han nå er ekstra glad for at banken har penger på bok:

– Kapitalmessig er vi veldig solide. Det er ikke mangel på kapital. Vi fikk også lettelser i den motsykliske kapitalbufferen når kapitalkravet ble redusert for to uker siden. Og vår soliditet er definitivt på plass.

– Vi har utlånskapasitet, som selvsagt må brukes fornuftig. Vi må jo vurdere utlån i dag på samme måte som før. Ordinær kredittvurdering må legges til grunn.

Rask rentenedgang

– Hva er rådet ditt i den situasjonen vi plutselig befinner oss i?

– Økonomisk må privatpersoner og bedrifter ikke være redde for å be om avdragsutsettelse, også vil det være til hjelp at rentene er på vei ned.

– Ja, hvor fort setter dere ned rentene?

– Vi jobber raskt, sier Heiberg.

Rett etter kom beskjeden om at rentenedsettelsen på eksisterende boliglån skjer fra 29. april.

– Hvordan vil Innlandet se ut etter korona?

– Veldig vanskelig å si, men vi må nok innse at næringslivet i Innlandet vil komme ut av krisen svekket. Husk på at dersom en bedrift mister en månedsomsetning, så tilsvarer det gjennomsnittlig hele årsoverskuddet. Det setter bedriften selvsagt i en svakere posisjon.

– Når det gjelder folk flest så må de ta vare på hverandre og passe på egen helse og følge myndighetenes råd.

– Og de må se mulighetene som ligger i framtiden.