I fjor vinter omkom ni personer i norske snøskred, de siste ti åra har til sammen 65 menneskeliv gått tapt. Godt over 90 prosent av skreddødsfallene skjedde i forbindelse med tur- og fritidsaktiviteter.

Onsdag formiddag kunne det skjedd igjen i skredet som oppsto i Trysilfjellet da en svensk 18-åring satte utfor et heng utenfor de oppmerkede løypene i alpinanlegget. Heldigvis ble de som sto igjen på toppen, vitner til ulykken og det ble umiddelbart satt i gang søk etter 18-åringen og det ble slått alarm. Etter at alarmen gikk tok det SkiStars skipatrulje 15 minutter å finne den svenske skituristen i snømassene.

Nedkjølt og sjokkert, men bevisst, ble han fra fraktet trygt ned fra fjellet og videre til sjukehus.

De fleste er kjent med at kraftig snøfall i kombinasjon med temperaturstigning og vind øker faren for snøskred. Etter det store snøfallet i Trysil de siste dagene, varslet NVE faregrad 3 på sin snøskredvarsling. Det betyr en betydelig fare for snøras der ferdsel i skredterreng krever solid kunnskap, erfaring i rutevalg og evne til å identifisere skredproblem. Det anbefales å unngå terreng brattere enn 30 grader.

I det aktuelle området i Trysilfjellet var det en hellingsgrad på mellom 36 og 37 grader. Det kan trygt konkluderes med at onsdag ikke var dagen for offpist-kjøring i bratt terreng.

Onsdag ikke var dagen for offpist-kjøring i bratt terreng

Men når en skredulykke først skal ramme, var ikke omstendighetene de verste i Trysilfjellet onsdag. I følget av foreldre og venner som var sammen, var det bare 18-åringen som satte utfor.

De andre observerte og varslet.

Etter kort tid var seks personer fra SkiStars skipatrulje på plass, de fant jakka og kunne utfra skredet lese hvor 18-åringen sannsynligvis lå. Og de fant han altså bare et kvarter etter at skredet hadde gått. Mannskaper fra Røde Kors, brann- og redningstjenesten, politiet og Foreningen Norske Lavinehunder var også raskt på plass og deltok i søket.

Det er slettes ikke over alt i Norges fjellverden at vegen til hjelp er så kort.