Diplom fra ungdommen for Norges tredje helsestasjon for gutter

DIPLOM: Samuel Braaten fra Ungdommens fylkesting (til venstre) kom med diplom til Elverum kommune ved helsesøster Guro Bjaadal for åpningen av Hedmarks første og Norges tredje helsestasjon for gutter.

DIPLOM: Samuel Braaten fra Ungdommens fylkesting (til venstre) kom med diplom til Elverum kommune ved helsesøster Guro Bjaadal for åpningen av Hedmarks første og Norges tredje helsestasjon for gutter. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Jenter kan ha problemer, gutta skal tie, tåle og være sterke, sa Samuel Braaten fra Ungdommens fylkesting. Han overrakte diplom da helsestasjonen for gutter ble åpnet i Elverum tirsdag.

DEL

– Ungdommens fylkesting jobber for et bedre helsetilbud for ungdom. Helsestasjon for gutter er midt i blinken, sa Samuel Bråten anerkjennende etter at ordfører Erik Hanstad hadde klippet snora for Helsestasjonen for gutter.

Hver tirsdag etter skoletid er helsestasjonen for ungdom forbeholdt gutter. Håpet er at guttene også skal benytte hjelpa helsesøstrene kan gi, for erfaringen er at det først og fremst er jentene som benytter seg av helsesøstrene.

– Slik er erfaringen også fra arbeidet på skolene. Mens jentene ofte kommer på eget initiativ, går så å si alle samtaler vi har med gutter via en lærer eller annen voksenperson, sier helsesøster Guro Bjaadal som skal bemanne helsestasjonen sammen med helsesøstrene Lisbeth Tveit Olsen og Ingunn Emblemsvåg, samt Lars Dølbakken, Morten Åmodt og Siri Sævarang fra Utekontakten.

– To av oss vil være til stede til enhver tid. Vi er veldig fornøyd med å få med Utekontakten for da blir det også mannfolk her, sier Bjaadal.

– Gutter skal tåle

Erfaringen fra helsestasjonen for ungdom i Elverum harmonerer helt med tall fra hele landet. Mens unge gutter og jenter går omtrent like ofte til lege, benytter jentene tilbudet fra helsesøster og skolehelsetjenesten dobbelt så ofte som guttene. Helsesøstrene i Elverum har opplevd gutter som nærmest gjemmer seg når de kommer til helsestasjonen for ungdom der det bare sitter jenter på venterommet.

– Hva kommer det av?

– Det er liksom akseptert at jenter har problemer. Gutta skal tie, tåle og være sterke for seg sjøl og gjerne for jentene også, sier Samuel Bråten.

Han tror det er en fordel at gutter kan møte menn på helsestasjonen.

– Menn har kanskje større forutsetning for å forstå gutter. Men det viktigste er jo at guttene føler seg trygge i situasjonen, og at de blir møtt med respekt, sier Samuel Bråten.

I dag finnes det bare en håndfull mannlige helsesøstre i landet, i Elverum er det ingen.

– Et kjempebra tilbud!

En gjeng med gutter fra Elverum ungdomsskole deltok på åpningsfesten for å vise sin støtte til et godt tilbud.

– Det er kjempebra med egen helsestasjon for gutter, og mye tryggere når jentene ikke er der. Når tilbudet blir bedre kjent kommer sikkert flere til å benytte det, sier Iver Monné.

– Hva kommer guttene til å ta opp når de kommer hit?

– Det kan være litt vanskelig å vite for oss som går i 8. klasse, sier Bjørnar Melhuus.

– Men kanskje er det godt å komme hit hvis det er vanskelig hjemme, eller hvis det er noe med rus.

Uansett hva de ønsker å snakke om regner de med at Elverums unge gutter mellom 13 og 20 år kommer til å benytte helsestasjonens tjenester oftere nå som de har fått sin egen dag. De ansvarlige i kommunen håper tilbudet skal bidra til å nå Elverums mål om god fysisk og psykisk helse i hele befolkningen og mindre frafall i skolen.

Artikkeltags