Marius (34) har fått nytt hjerte to ganger: – Organdonasjon funker!

HEDRES: Marius Solberg byttet hjerte i 2012 og 2014. Etter det har han tatt flere medaljer i EM for hjerte- og lungetransplanterte.

HEDRES: Marius Solberg byttet hjerte i 2012 og 2014. Etter det har han tatt flere medaljer i EM for hjerte- og lungetransplanterte. Foto:

Han liker å gi seg selv tøffe utfordringer. Kanskje er det derfor to ganger hjertetransplanterte Marius Solberg (34) fra Løten kom hjem fra EM med fire av fem mulige medaljer.

DEL

Idretten betyr mye for 34-åringen, som i dag lever godt med sitt tredje hjerte. Det fikk han transplantert i 2014, to år etter første forsøk.

– Det er lurt å holde seg i form, for alle. For meg er det livsviktig. Å delta på mesterskap gir meg noe å sikte mot, sier Marius Solberg.

Sist sommer holdt det til gullmedalje i 50 meter brystsvømming i europamesterskapet for hjerte- og lungetransplanterte, som ble arrangert i Italia. Ett sølv og to bronse ble også med hjem til Løten, samt mange gode opplevelser, som gir motivasjon til å stå på videre.

Innsatsen sikrer ham en plass på scena i Løten kino 10. mars, når kommunen skal hedre fjorårets medaljevinnere innen idrett og kultur.

Det er en anerkjennelse som Marius setter pris på. Og han står gjerne fram som et levende bevis på hvor viktig organdonasjon er. 

– Organdonasjon funker! Jeg hadde vært borte, hvis det ikke var for at den typen behandling er mulig, sier han.

Hjertesyk som tenåring

Han har levd med hjerteproblemer halve livet. Som 17-åring måtte Marius slutte med fotball og starte en helt annen kamp.

Da han fikk satt inn nytt hjerte for andre gang, hadde bare 18 personer før ham i Norge gjennomgått det samme. Snaut to år senere deltok han i sitt første mesterskap og tok to sølvmedaljer.

Det betyr på ingen måte at han er supersprek. Marius har lite energi, og treningen består for det meste av gåturer. Som hjertetransplantert har han dårligere pulsrespons enn andre.

– Det er fordi nervetrådene til hjertet blir kuttet når du bytter, forklarer han.

I tillegg er immunforsvaret svekket på grunn av medisiner som skal tvinge kroppen til å akseptere det nye organet.

Men formen blir stadig bedre og vekta lettere, og i vinter kunne Marius kutte ut medisinering for diabetes.

– Jeg er ikke kjempesunn, men jeg passer på hvor mye energi jeg putter i meg og hvor mye jeg trenger, sier 34-åringen.

Han koser seg gjerne med god mat, men hittil i år har han ikke rørt godteri.

– Det er en utfordring jeg har gitt meg selv, sier han og smiler.

UT PÅ TUR: Mosjon er livsviktig for 34-årige Marius Solberg. Siden dette bildet ble tatt for to år siden har han gått ned 16 kilo.

UT PÅ TUR: Mosjon er livsviktig for 34-årige Marius Solberg. Siden dette bildet ble tatt for to år siden har han gått ned 16 kilo. Foto:

Det store målet

Når kreftene strekker til har 34-åringen en ekstrajobb å gå til på Brilleland i Hamar. Ellers bruker han mye tid på nettet med livestreaming og dataspill, eller gaming.

– Gaming blir ofte sett på som usosialt, men jeg er ikke enig i det. Det handler om å bruke hodet og løse oppgaver. Det gjør dagen innholdsrik uten å tappe meg helt for krefter, sier Marius.

Mye av fritida bruker han med venner og familie, og selvsagt trening. Det store målet er å kunne delta i World Transplant Games i Texas om to år.

– Jeg har veldig lyst, men det koster penger, og jeg har ingen sponsor eller støtte, sier gullmedaljøren fra Løten.

Artikkeltags