Nå blir også sykemeldingen digital

DIGITALT: Fra 15. januar skal alle sjukemledinger sendes digitalt.  – Det blir bra, sier Mads Martinsen servicesjef hos Sulland Elverum og innføringskoordinator Inger Berget i Nav Hedmark.

DIGITALT: Fra 15. januar skal alle sjukemledinger sendes digitalt. – Det blir bra, sier Mads Martinsen servicesjef hos Sulland Elverum og innføringskoordinator Inger Berget i Nav Hedmark. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Fra 15. januar 2018 blir sykmeldingen digitalisert. Fra da blir det slutt på papirkopier som skal spres til forskjellige instanser. – Dette blir bra, sier servicesjef i Sulland Elverum, Mads Martinsen.

DEL

Onsdag samlet Nav Hedmark arbeidsgivere til kurs for å lære den nye ordningen. Rigger de seg ikke for å håndtere sykemeldinger og krav om sykepenger via Altinn, kan de gå glipp av refusjon av sykepenger. Og det er det sjølsagt ingen som vil.

– Digitalisering for å få mer effektive tjenester er et krav fra myndighetene, sier innføringskoordinator Inger Berget som har ansvaret for å innføre den nye ordningen også i Hedmark som er siste pulje ut i landet.

– En del fylker er allerede i gang, og har veldig gode erfaringer med ordningen. Den er trygg og sikker, papirer blir ikke borte. Nå kan arbeidsgiver og arbeidstaker konsentrere seg om tilbakeføring og tilrettelegging av arbeid i stedet for å holde orden på papirer.

Berget mener det er store gevinster å hente for arbeidsgivere, da de får en mer forenklet håndtering av sykmeldinger. De kommer raskt fordi det er enkelt for den sykmeldte å levere den digitalt, og de slipper å etterlyse den. Arbeidegiver sparer mye tid på feilretting fordi søknadene kommer med betydelig høyere kvalitet. (Den ansatte får digital hjelp til utfyllingen). De slipper å sende søknaden om sykepenger til NAV fra bedriften, den sykmeldte sender den rett til NAV (arbeidsgiver får kopi).

– Dette er en betydelig bedre og mer sikker håndtering enn tidligere, sier Berget.

Både lege og arbeidsgiver må håndtere sykemelding digitalt. Den sykemeldte kan fortsatt levere sykemelding på papir hvis vedkommende ikke kan logge seg inn på Altinn. I dagens samfunn gjelder det de færreste yrkesaktive.

Servicesjef Mads Martinsen hos Sulland Elverum var av dem som deltok på Nav-kurset.

– Dette ser veldig bra ut, også for oss som arbeidsgivere. Vi slipper papiret, og får samlet all informasjon på ett sted. Det letter også kommunikasjon om dialogmøter med lege og sykemeldte, sier han.

Artikkeltags