– Ble influensasjuk på bare to, tre timer

KLASSISKE SYMPTOMER: Anette Horten Løvhaug oppsøkte fastlege Marte Kvittum Tangen på Tynset legekontor med typiske influensasymptomer.

KLASSISKE SYMPTOMER: Anette Horten Løvhaug oppsøkte fastlege Marte Kvittum Tangen på Tynset legekontor med typiske influensasymptomer. Foto:

– Influensaen kom pang på bare to-tre timer nyttårsaften, sier Anette Horten Løvhaug. Med over 39 i feber, smerter i leddene og vondt i hodet, halsen og hele kroppen er hun blant svært mange hedmarkinger som har fått føle på årets kraftige influensaepidemi.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Løvhaug har heldigvis unngått mageviruset som fører til oppkast og diaré samtidig, men onsdag krøp hun til korset med å oppsøke fastlege Marte Kvittum Tangen på Tynset legekontor. De har hatt kø av influensaherjede nordøsterdøler helt siden lille julaften.

Paracet og ibux

– Ved klassiske influensasymptomer er det et godt råd å ta Paracet og Ibux, gjerne i kombinasjon med hverandre. Og så er det lurt å drikke godt med vann. Med mindre pasienten har andre kroniske sjukdommer eller er svekket på noen områder er det bare å legge seg godt under dyna og holde senga. Så vil influensaen gå over i løpet av en ukes tid. Unngå dråpesmitte med å hoste i albuen og vask for all del hendene godt. Håndhygiene er aller viktigst, sier Kvittum Tangen.

Hun sammenligner årets epidemi med den sterke influensabølgen som herjet landet rundt årsskiftet 2012 og 2013. Den kom også tidlig til jul.

– Ellers bruker toppen å komme først i februar, legger Kvittum Tangen til.

Tidligere, raskere og flere

Hun nøler ikke med å si at årets influensa er av det kraftige slaget. Den kommer tidligere på året, sprer seg raskere og smitter flere enn i «vanlige» år.

– Folkehelseinstituttet overvåker influensasituasjonen i Norge ved at noen utvalgte kommuner sender inn prøver. Tynset er ikke en overvåkningskommune, men vi kan ta prøver hvis vi er i tvil. Men som regel er det helt klare symptomer på influensa, sier Kvittum Tangen.

Vanligvis bruker 5–10 prosent av Norges befolkning å bli influensasjuke, men i år er antallet enda høyere.

– Det vil si over 500.000 nordmenn. Noen sier at de har fått influensa på sommeren, men det starter med en ny virustype som befolkningen ikke er motstandsdyktige mot. Som regel sprer den seg fra fugler og dyr i Østen over hele verden, fortsetter Kvittum Tangen.

LES OGSÅ:

Høy vaksinasjonsdekning

Hun anbefaler eldre og folk med kroniske sjukdommer og svekket immunforsvar å vaksinere seg mot influensa. Det samme gjelder også for gravide og små barn.

– I Norge regner vi med at der er over én million mennesker i målgruppa for å få influensavaksine. Overført til Tynset med snaut 6.000 innbyggere vil det si om lag 1.000 personer. Vi bestilte 600 influensavaksiner og nå er det bare 15 igjen. Det betyr at Tynset har en ganske høy vaksinasjonsgrad, sier Kvittum Tangen.

For Anette Horten Løvhaug som så mange andre gjelder det om ikke å smitte andre og ta tiden til hjelp for å bli frisk fra influensasjukdommen. Hun jobber som frisør og merket ingenting til influensaen før den kom som kastet på henne nyttårsaften.

– Jeg begynte å ta Paracet og Ibux med en gang, men må nok belage meg på enda noen dager før jeg blir frisk igjen, smiler hun tappert.

Artikkeltags