Meslinger påvist i Tynset kommune

DEL

I Tynset kommune er det nylig oppdaget et tilfelle av meslinger. Det melder kommuneoverlege/smittevernlege Knut Selmer ved Tynset legekontor torsdag.

De fleste i Norge er beskyttet mot meslinger, fordi de har gjennomgått sykdommen eller fordi de er vaksinert. Vaksine mot meslinger ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i Norge i 1969. Personer født før 1960 antas å ha gjennomgått meslinger og er beskyttet. Personer som er født etter 1970 og som har fått vaksinene i barnevaksinasjonsprogrammet er også beskyttet. Alle norske barn får tilbud om vaksine (MMR-vaksine) og gis ved 15 måneders alder og gjentas i 6. trinn på barneskolen.

Norske myndigheter legger vekt på viktigheten av å følge vaksinasjonsprogrammet. Små barn som ennå ikke har tatt MMR-vaksinasjonen er utsatt for smitte i europeiske land med utbrudd med meslinger. For disse kan det være aktuelt å framskynde vaksinasjon før feriereiser. Det tidligste tidspunktet man kan få vaksinen er ved 9 måneders alder.

For de fleste er det ikke farlig å få meslinger, men sykdommen er svært smittsom og noen få får varige mén. Symptomer på sykdom oppstår som regel 10 til 14 dager etter smitte.

Kjennetegn ved meslinger?

Typiske symptomer på meslinger er først feber og forkjølelsesliknende plager som varer i 3–4 dager. Man kan også få noen hvite flekker i munnen.

Etter de første dagene blir man gjerne litt bedre, før man på ny får feber og det typiske utslettet viser seg.

Det begynner vanligvis bak ørene og sprer seg raskt til hele kroppen.

Personer med typiske symptomer på meslinger bes kontakte lege/fastlege/legevakt telefonisk før de møter opp for å unngå eventuell videre smitte av andre på venterom. Det er derfor ikke grunn til å møte opp på legekontor eller legevakt uten at man har snakket med lege eller sykepleier på telefon på forhånd.

Hvordan virker vaksinen?

Ved vaksinasjon tilføres kroppen en del av, eller noe som ligner den mikroben det ønskes beskyttelse mot. Immunsystemet lærer seg å kjenne igjen «fienden». Hvis den vaksinerte senere smittes med den sykdomsframkallende mikroben, vil immunsystemet reagere raskere og bedre og derfor være bedre stilt til å beskytte oss mot sykdom. Det er oppstått immunitet mot vaksinasjon.

Et tilfelle i Tynset er sjeldent, og sykdommen har oppstått hos en person som er vaksinert. Meslinger er mer smittefarlig enn for eksempel influensa, og det er viktig at uvaksinerte og barn som ikke er vaksinert ennå kan bli smittet.

– Ønsker uvaksinerte vaksine henvender man seg til helsestasjonen for å få vaksine. Telefonnummer til helsestasjonen på Tynset er 62 48 51 53, melder Selmer.

Det anbefales også å gå inn på Helsenorge.no – «mine vaksiner» for å sjekke hvilke vaksiner man selv har fått.

Artikkeltags