– For fem år siden begynte det å gå nedover med balansen, og jeg klarte ikke å drive med hest lenger. Så begynte jeg på terapiridning, og det har hjulpet, smiler Jeanette Nilsrud fra Våler.

30-åringen var en av deltakerne da ridefysioterapeut Ane C. Kveseths pasienter var inviterte til konkurranseridning 2. pinsedag. Det foregikk på ridesenteret på Prestegårdsjordet i Elverum, og i samarbeid med Elverum Rideklubb. Konkurranseformen er ny i Norge, og følger internasjonale retningslinjer fra organisasjonen Special Olympics.

En ekte hestekur

Hver uke får 30 pasienter behandling for fysiske og psykiske plager av Ane C. Kveseth. Behandlingen foregår på hesteryggen. Jeanette Nilsrud lider av cerebral parese (CP), og har vært med i halvannet år.

– Det har hjulpet veldig på balansen, det merker jeg. Nå klarer jeg å gå mer enn jeg gjorde før, forteller Jeanette før hun skal ut i konkurranse med hesten Silja.

Jeanette ankommer i rullestol, og stiller korrekt kledd for konkurranser på hesteryggen. Så har hun også en fortid innen hestesport: Hun begynte å ri da hun var 12 år, og har konkurrert i dressur og sprangridning – fram til det ble bråstopp for fem år siden.

Typisk pasient?

Nå var det altså tid for comeback, etter lang og god hjelp fra Ane. Sistnevnte svarer med latter når hun får spørsmål om Jeanette er en typisk pasient:

– Hva er en typisk pasient? Alt er jo individuelt. Men vi har iallfall sett at behandlingen har god effekt for Jeanette, smiler Ane.

20 av Anes pasienter er innenfor målgruppen for denne konkurranseformen. 11 av disse stilte til start, noe hun mener er veldig bra.

Alle klarte seg bra

Blant de andre deltakerne var 13-åringen Aurora Ous fra Løten, som gledet seg veldig:

– Du må forsøke ikke å gjøre feil, og å unngå straffepoeng. Og så må du være rask, fortalte Aurora før sin start.

Og det gikk bra, både med Aurora, Jeanette og de andre.

– Jeg er veldig godt fornøyd med stevnet, og jeg synes det gikk bra på banen, oppsummerer Jeanette etter vel utført comeback.