Inspirert av Vesleblakken til bok: – Immunforsvaret kan også være din fiende

FORFATTER:  Ann Spurkland har skrevet boka «Immun - Kroppens evige kamp for å overleve».

FORFATTER: Ann Spurkland har skrevet boka «Immun - Kroppens evige kamp for å overleve». Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Immunforsvaret, som er kroppens eget forsvarsverk kan også være din fiende, sier Anne Spurkland.

DEL

I boka «Immun – Kroppens evige kamp for å overleve», tar hun utgangspunkt i Jacob Breda Bulls tåredryppende fortelling om Vesleblakken for å advare om at immunforsvaret kan løpe løpsk og gjøre deg alvorlig sjuk.

Uendelig trist historie

Spurkland er professor i medisin ved Universitetet i Oslo, der hun forsker på molekylær immunologi.

– Mormoren min kom fra Tynset og var veldig opptatt av fortellingen om Vesleblakken. Jeg vokste opp med historien om hesten som sprang etter doktoren for å redde sin aller beste venn, veslegutten Johannes, som hadde lungebetennelse. Vesleblakken sprengte seg til døde, og sangen om hans heltedåd ble spilt i «Ønskekonserten» hver uke i flere år. Jeg har alltid syntes historien var uendelig trist, sier Spurkland.

Etter at hun ble voksen har historien blitt enda tristere i hennes ører, fordi det ikke var noen vits i at doktoren kom. I 1860 fantes det ingen antibiotika eller andre slags miksturer som kunne ha stoppet betennelsen.

Overlevd uansett

– Veslegutt ville ha overlevd uansett, fordi han var heldig og hadde gode gener som gjorde at kroppen hans tålte infeksjonen, slår forfatteren fast.

Hun mener det var derfor han overlevde krisen, som på midten av 1800-tallet gjerne oppsto etter 10 dager med lungebetennelse. Mange døde, men ikke alle. Kanskje fordi krisen falt sammen med at det tilpassede immunsystemet omsider hadde mobilisert og kunne bidra med antistoffer mot mikrobene som angriper lungene.

– Nå har vi antibiotika, som stopper betennelsen på et tidlig tidspunkt, og dermed hindrer lungebetennelser fra å bli totale, sier Spurkland.

Stor utfordring

For leger er immunsystemet som løper løpsk en av de største utfordringene i medisinen.

Lungebetennelse, blodforgiftning og hjernehinnebetennelse kan bli livsfarlig på grunn av immunforsvarets reaksjon på mikroben. Helsekostindustrien reklamerer for preparater som skal være med på å «styrke» immunforsvaret, men et sterkt immunforsvar er slett ingen ubetinget fordel, ifølge Spurkland.

 – Det er helt misforstått. Hvis helsekostindustrien heller reklamerte for at disse preparatene holder immunforsvaret i balanse hadde det vært mer i tråd med hvordan det er. Noen har for svakt immunforsvar, men hvis en tenker seg å bli friskere av et sterkt immunforsvar så blir en ikke det. Hvis en vil gjøre noe for å styrke bedre immunforsvaret er det enkleste å være fysisk aktiv og spise mere grønnsaker i stedet for kjøtt og fett, sier hun og legger til;

– Etter hvert har vi skjønt at grønnsaker har positive innvirkninger på tarmveggen og tarmfloraen, og dermed både direkte og indirekte på immunforsvaret, sier Anne Spurkland.

Artikkeltags