Løten-ordføreren foreslår Husum som ny base for luftambulansen

NY BRUK: Løten-ordfører Bente Elin Lilleøkseth ønsker luftambulansebase på Husum, når kontrollstasjonen flyttes til Ånestad.

NY BRUK: Løten-ordfører Bente Elin Lilleøkseth ønsker luftambulansebase på Husum, når kontrollstasjonen flyttes til Ånestad.

Artikkelen er over 1 år gammel

Husum kontrollstasjon vil egne seg godt som base for luftambulansen i Innlandet, mener ordfører Bente Elin Lilleøkseth (Ap) i Løten.

DEL

Når nye riksveg 3/25 er ferdig høsten 2020, åpnes ny kontrollstasjon på Ånestad. Etterbruken av eksisterende anlegg på Husum er ikke avklart. Det opplyser Lilleøkseth, som fikk applaus i kommunestyret onsdag, da hun lanserte Husum som mulig lokalisering for en luftambulansebase i Innlandet.

Husum ligger i et område med god vegforbindelse og nærhet til sentrale områder, samtidig som et legehelikopter vil nå store deler av Innlandet fra en base her, sier Lilleøkseth.

Løten kommune tar dermed initiativ til å spille inn Husum som en mulig lokalisering. Det skjer etter at politikere i Elverum allerede har lansert både Starmoen og Fjeldmoravegen barnehage som aktuelle tomter for luftambulansen. Trysil, Stor-Elvdal og Åmot har også vært nevnt.

LEDIG PLASS: Vegvesenets kontrollstasjon flyttes fra Husum til Ånestad når den nye riksveg 3/25 er ferdig neste år.

LEDIG PLASS: Vegvesenets kontrollstasjon flyttes fra Husum til Ånestad når den nye riksveg 3/25 er ferdig neste år.

Det er Stiftelsen Norsk Luftambulanses datterselskap Norsk Luftambulanse AS som er operatør på landets 12 legehelikopterbaser. Som Østlendingen skrev i mai er det i Norge et mål om at 90 prosent av befolkningen skal nås av legebemannet ambulanse i løpet av 45 minutter. I østre deler av Hedmark er responstiden for lang, og det har i lang tid vært jobbet med å etablere en luftambulansebase i Innlandet.

Nærmeste baser i dag er på Dombås og på Lørenskog. Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har sagt at det er mest hensiktsmessig å opprette en luftambulansebase i forbindelse med det nye hovedsykehuset ved Mjøsbrua, men det står ikke ferdig før i 2030.

– Det aller viktigste er at det blir etablert en ny base i vårt område, ikke nødvendigvis hvor den ligger. Hensynet til pasienten er viktigst. Som ordfører mener jeg likevel at det finnes områder i Løten der det kan ligge godt til rette for etablering av en ny basestasjon, sier Bente Elin Lilleøkseth.

Det var Marte Larsen Tønseth (Sp) som tok saken opp i Løten kommunestyre onsdag. Husum er ikke den eneste muligheten i Løten, påpeker hun. Ånestad-området kan også være egnet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken