– Vi har hatt en del utstyr liggende fra tidligere prosjekter, derfor har vi tenkt på å lage et utstyrslager lenge, sier Turid Athammer, daglig leder i Åmot frivilligsentral.
– Selve BUA har kommet til først når vi fikk støtte fra BUFDIR, det er de som har realisert dette.
BUA er en nasjonal ideell organisasjon som gjør det enklere for barn og unge å teste ut og prøve flere uteaktiviteter, uten å øke forbruket. I dag er BUA en fellesorganisasjon for nesten 200 utstyrsordninger.
– Det er supert for de som har dårlig råd, da man her kan få låne utstyr uten å måtte kjøpe eller betale for det. Alt du trenger å gjøre er å lage en bruker, sånn som man gjør på biblioteket, fortsetter Athammer.
Prøver å gjøre sin del for miljøet
Ifølge FNs nye klimarapport er ikke Norge en av de særlig sårbare områdene, men vi må også handle for gjøre vår del for å forbedre klimaet.
– Det er bærekraftig med at man ikke trenger å kjøpe inn nytt utstyr, bruke det en eller to ganger også blir det liggende, sa ordfører Ole Erik Hørstad i sin tale på åpningen.
– Barn vokser også ut av klær og utstyr veldig fort. Det er ikke bra for miljøet at vi kjøper utstyr som blir brukt en sesong for så å kaste det. Her kan man både leie inntil en uke, men også levere utstyr de tenker å kvitte seg med, så andre kan låne det, forteller Athammer.
Lill Veronica Fjellstad flyttet til Rena i oktober og hadde med seg datteren sin på åpningen.
– Jeg synes det er et veldig bra tilbud for oss med yngre barn, som vokser fort, så dette er noe jeg kommer til å benytte meg av, svarer Fjellstad og smiler.
Har fått hjelp av lokale aktører
Sport 1 Rena har stilt opp med både overhaling av utstyr, men også utstyr som er i en forfatning at det kan lånes ut til andre.
– For mange år siden kjøpte natteravnene inn sykler, som bare har stått bortgjemt. Vi fikk dem, sendte dem på overhaling på sportsbutikken og låner dem nå ut, fortsetter Athammer.
Like før åpningen kom også Sport 1 med flere barnesykler.
BUA Åmot har også fått bidrag fra DNT barnas turlag Rena. Både med hjelp på arrangementer, men forhåpentligvis også med utstyr.
– Vi har også en del utstyr vi ønsker å donere til BUA Åmot, bare vi får det godkjent i styret. Selv synes jeg det er et veldig bra tilbud og at de har noen til å drive det. Det har krevd mye vet jeg, sier Ingunn Løvik, styremedlem i barnas turlag Rena.
Sepher Hagihighi skal betjene BUA i åpningstidene og har registrert alt utstyret som er lagt inn på nettsiden. Ellers jobber han som teknisk leder i Åmot kulturhus.
Far og sønn har stilt som frivillige
Egil og Daniel Gran har hjulpet til som frivillige på etterspørsel fra Athammer.
– Vi jobbet sammen på frivilligsentralen tidligere, så det var bare naturlig at hun spurte oss om hjelp, forteller Daniel (28)
Faren Egil forteller at de jobber bra sammen, har samme tankegang og lik framgangsmåte.
– Daniel har hjulpet meg hjemme fra tidlig alder, så vi har alltid hatt et godt samarbeid.
For BUA har far og sønn blant annet bygget et skistativ, malt vegger og hjulpet til med generell rydding i lokalet.
Stor innspurt
– Det har vært en stor innspurt mot vinterferien, for vi hadde egentlig tenkt til å åpne senere. Men vi satset mot vinterferien, for å hjelpe de som vil ut, men som kanskje ikke har utstyr til det, sier Athammer
– En god barndom varer livet ut, så jeg tror at dette kan være et konsept som kan få et lavterskeltilbud for at unge vil komme seg mer ut i naturen, sier ordfører Hørstad før han klipper det røde båndet.
BUA Åmot har en egen hjemmeside der man kan sjekke tilgjengelighet på utstyret. Foreløpig kan man ikke reservere utstyr på nettsiden, men man kan sjekke tilgjengelighet før henting.