Gå til sidens hovedinnhold

Her blir det en eneste lang fest neste år

Etter å ha kristnet romerikingene dro, ifølge Snorre Sturlason, kong Olav til Våler i 1022. Der lovet allmuen uten særlig dramatikk å slutte seg til kristendommen. Olav skjøt pila, som senere blitt kommunevåpenet, og den første kirken ble bygd der den landet.

Det er utgangspunktet for den ett år lange festen, tusenårsfesten, som starter i Våler 8. januar neste år og avsluttes med midnattskonserten i Våler kirke lille julaften.

Olavflammen kommer fra Stiklestad 8. januar og tennes i Våler, der den skal brenne gjennom hele tusenårsfesten. Den lørdagskvelden blir det fakkeltog fra kommunelokalet etter at flammen er tent. Fakkeltoget går til kirken der det blir konsert.

Deretter går det slag i slag gjennom hele året.

Nå sendes snart et nytt nummer av Menighetsbladet for Våler ut til alle husstander i Våler. I det ligger også programmet for hele tusenårsfesten.

– Vi håper folk tar vare på det og finner en del ting de gjerne vil være med på. Vi ønsker også innspill fra lag og foreninger. De må gjerne komme med forslag på ting de ønsker å gjøre i løpet av dette året. Det blir ting de selv må sørge for blir gjennomført, og det kommer i tillegg til det programmet kirken og Våler kommune legger opp til, forteller sokneprest Einar Vannebo, fungerende kultursjef Kathinka Schjerven Eriksen, kultursjef Cathrine Hagen og kantor Daniel Bjørlo, alle sentrale i hovedkomiteen for tusenårsfesten.

De understreker at det er veldig viktig at innbyggerne engasjerer seg og deltar i feiringen, noe som vil bidra til å bygge stolthet over egen kommune. Ikke minst ønsker man engasjement hos barn og unge.

– Nå blir det et år med tusenårsfest, hva med eventuell kommunesammenslåing og arbeidet med det framover?

– Vi er ikke politikere som skal jobbe med det. Men det kan kanskje bli tema på møtet som skal være 10. november der tema er «Våler i 1000 år – framtidsvisjoner». Der skal vi snakke om hva vi har lært av jubileet, om det har beriket vårt samfunn, og hva Våler skal være framover. Der skal ordfører og politikere delta, sier Einar Vannebo.

Kommentarer til denne saken