Gå til sidens hovedinnhold

Her dyrker elevene ferske grønnsaker og gamle tradisjoner

Artikkelen er over 2 år gammel

Grønnsakene som elevene fra Østvang skole dyrker på Mattisrud, skal bli til basarsuppe i høst, slik tradisjonen har vært i over 80 år i Løten.

– Vi sparer penger til vi skal på leirskole i sjuende klasse, forteller David Eriksson og Aslak Jenssveen-Berge.

Foreløpig er de femteklassinger, og grønnsaksuppa skal de lage som sjetteklassinger til høsten. Da arrangeres Østvangbasaren for 81. gang.

Det er på alle måter et langsiktig prosjekt, med mye læring underveis. Skolehagen på Mattisrud gir gode opplevelser og praktisk erfaring, samtidig som matematikk og andre fag glir nesten umerkelig inn.

– Vi trenger én liter vann. Hvor mange desiliter blir det? spør barne- og ungdomsarbeider Ingrid Løberg.

– Ti, svarer David, som er i ferd med å forberede dagens skolemåltid: rabarbrasuppe.

Mens noen elever lager mat, jobber andre med å luke ugras i kassene med poteter, kålrot, løk og andre vekster som skal bli til basarsuppe i oktober.

Meitemark finner de også, og det er bare bra, fastslår Oskar Aa. Nilssen, for de små krypene graver ganger og hjelper til med å forsyne plantene med luft og vann.

– De lager kloakkrør og gir jorda næring, sier Oskar.

 

Østvangbasaren ble i sin tid startet av August Fiddan, som var lærer ved Østvang skole fra 1921 til 1957. Skolehagearbeid var en av hans hjertesaker, og basaren tok utgangspunkt i markens grøde. Den gang konkurrerte elevene om å ha de fineste grønnsakene.

I dag er det samarbeid som gjelder. Østvang-elevene har hatt fast skolehage på Mattisrud siden 2012.

– Her er det så trivelig. For elevene blir det en veldig annerledes skoledag, sier Ingrid Løberg.

I vår har femteklassingene blant annet lært om fotosyntese og klorofyll.

– Det er de tingene som lar oss leve. Uten det hadde vi vært utryddet, forklarer Aslak og David, fortsatt konsentrert med å skjære rabarbra i små, sure biter. De gleder seg til å sparke litt fotball mens suppen koker. Og de gleder seg veldig til sjuende klasse, da de skal på leirskole til Balestrand i Sogn.

– Da skal vi fiske, og så skal vi skremme jentene midt på natta, sier guttene.

 

Kommentarer til denne saken