ØLSPALTEN: Problemet med å kalle et øl for påskeøl, er at salgstiden, sett med bryggeriøyne, blir så sørgelig kort.

Derfor har bryggingen av påskeøl gått i bølger siden det første påskeølet kom i 1934.

Påskeøl er heller ikke noen spesiell øltype, det er snarere snakk om et markedsføringstiltak.

For noen år siden var det knapt påskeøl å oppdrive, men nå er det bedre tider. Både på Vinmonopolet og i butikker med godt utvalg, står det faktisk en god del påskeøl i hyllene.

Det er håndverksbryggeriene, som fører an. De store bryggeriene glimrer med sitt fravær – bortsett fra den Carlsberg-produserte Tuborg Påskepils da!

Nøgne Ø: God Påske Golden Strong Ale (terning 6)

Her er et komplekst, velsmakende og belgiskinspirert påskeøl av det heller sterke slaget (7,5 prosent). Ølet er kobberfarget og uklart med et flott, gult skum og en lett fruktig aroma. Ølet er fyldig med mye sødme og hint av både fruktighet og krydder. En tydelig bitterhet henger lenge igjen i ettersmaken.

Røros Bryggeri: Yeaster Holiday (terning 5)

Også fra Røros kommer et belgiskinspirert påskeøl med god smak. Dette ølet er kobberfarget og klart med et gult skum og en heller beskjeden aroma. Ølet (4,7 prosent) er sødmefylt og lett fruktig med en elegant bitterhet i smak og ettersmak. Et behagelig og godt øl.

Ægir Bryggeri: Palmesøl Påskeweizen (terning 5)

Bryggeriet i Flåm har hentet inspirasjon fra Tyskland og laget et hveteøl i tysk stil, som sitt påskeøl. Resultatet er bra. Ølet (5,5 prosent) er oransje og uklart med et stort, gulhvitt skum og en tydelig duft av banan. Ølet er mildt og friskt med lav bitterhet, mye sødme og en bananaktig fruktighet.

7 Fjell bryggeri: Påskeøl – Hoppy Golden Lager (terning 5)

7 Fjell i Bergen stiller med en tørrhumlet pils av det smaksrike slaget. Ølet (4,7 prosent) er lysebrunt og uklart med et hvitt skum og en lett fruktig aroma. Ølet har en frisk og god smak med en mild sødme og en spiss og tydelig bitterhet. Bitterheten henger lenge i, noe som trekker opp inntrykket.

Små Vesen: Gyllenkam Påskepils (terning 5)

Ifølge bryggeriet er påskepilsen fra Aurdal i Valdres oppkalt etter Gyllenkam, hanen i Valhall, som gol om at æsene hadde vunnet over risen Tjasse, vinterens onde ånd. Ølet (4,7 prosent) er gyllent og lett tåkete med et hvitt skum, god humleduft, bra sødme og bra bitterhet i smak og ettersmak.

Jåttå Gårdsbryggeri: Påskefjellet American Pale Ale (terning 5)

Det lille gårdsbryggeriet i Stavanger byr på et riktig så velsmakende påskeøl, en american pale ale brygget med maltet bygg fra Furnes. Ølet (4,7 prosent) er lysebrunt og uklart med et gulhvitt skum og en behagelig duft av fersken. Smaken er preget av en lett bitterhet og mye fruktig sødme.

Carlsberg Danmark: Tuborg Påskepils (terning 5)

Dette danske ølet begynner å bli en velkjent gjest i norske butikkhyller ved påsketider, og det er nok det lettest tilgjengelige påskeølet. At dette brune, klare ølet (4,5 prosent) er populært, er ikke så rart, for det har en ren og frisk smak uten fiksfakserier. Det har en god maltsmak og en fin bitterhet.

Trysil Bryggeri: Til fjells – lyst påskeøl (terning 4)

Her er et velkjent påskeøl fra Trysil: Til fjells. Det er et lyst, overgjæret øl, som fungerer godt som et påskeøl. Ølet (4,7 prosent) er lyst og litt tåkete med et hvitt skum. Det har en fruktig duft. Smaken er frisk med god sødme kombinert med en lett bitterhet i smak og ettersmak.

Geiranger Bryggeri: Korsmyra Wit (terning 4)

Her er et påskeøl inspirert av belgisk witbier. Det er altså et hveteøl brygget med innslag av appelsinskall og koriander. Ølet (5,5 prosent) er gyllent og lett tåkete med et hvitt skum og en lett fruktig aroma. Ølet er sødmefylt med lite bitterhet, men med en sitrusaktig fruktighet og en behagelig ettersmak.

Norsk Gjærverk: Påskeøl (terning 4)

Mo i Rana var tidligere kjent for Norsk Jernverk. Å si at Norsk Gjærverk har overtatt, er å ta for kraftig i, men bryggeriet holder i alle fall til i Mo i Rana. Påskeølet (4,7 prosent) er en pale ale brygget med norsk malt og kveik. Ølet er kobberfarget og uklart og byr på mye bitterhet og en god del fruktighet.

Skudenes Bryggeri: Påskeøl (terning 3)

Påskeølet fra Skudeneshavn på Karmøy er et lyst hveteøl. Ølet (4,7 prosent) er lysegult og uklart, og det har en nokså nøytral aroma med et svakt preg av ananas. Smaken er rimelig spesiell. Ølet er litt syrlig og ganske friskt med noe bitterhet i smak og ettersmak. Ølet er ok, men ikke noe mer enn det.

Central Bybryggeri: Påskewit (terning 2)

Med tanke på hvor godt belgisk hveteøl (wit) kan være, har Central Bybryggeri i Flekkefjord mye å leve opp til med en wit som påskeøl. Korrekt nok er det brukt både koriander og appelsinskall i bryggingen av det brune, uklare ølet (4,7 prosent), som bare framstår som litt tørt og syrlig uten å være noe særlig.

Norumbryggeriet: Petras Påske (terning 2)

Det 91. Stomperud-inspirerte Norumbryggeriet på Sørum på Romerike feirer påsken med et lagerøl, som er tilsatt sitrus. Ølet (4,7 prosent) er brunt og uklart med hint av sitrus i aromaen. Smaken er syrlig, men dessverre på en litt kunstig måte. Det er videre noe bitterhet i ølet uten at det hjelper stort. Det var ikke det helt store, dette.