– Dette er en anerkjennelse av at jeg driver med noe som betyr noe. Det er godt vite, sa 53-åringen gjennom videolinken fra hjemstedet hans i Øvre Ål i Hallingdal.

Til stede under videosamtalen var Trysil-ordfører Erik Sletten, kultursjef Anne Norderhaug Sætre og Bjørn-Erik Støa, leder i hovedutvalg for oppvekst og kultur, i tillegg til Amund Sand Semmingsen, som representerte familien Skjæraasen.

Festforestilling

Sammen med kommunestyrerepresentant Malin Åkesson (Ap) utgjør de komiteen som plukker ut vinneren av prisen som skal deles ut under festforestillingen i kulturhuset Hagelund 8. oktober.

Festforestillingen arrangeres i forbindelse med årets utgave av Skjæraasendagene. Prisen er på 25.000 kroner, og deles ut for 12. gang.

På lista over tidligere vinnere finner vi kanoner som Erik Bye, Lars Lillo-Stenberg, Odd Nordstoga og Kari Bremnes. Vinneren av den foreløpig siste prisen, som på grunn av koronapandemien først ble delt ut i fjor høst, ett år forsinket, var Frida Ånnevik.

Skjæraasenkomiteen begrunner tildelingen blant annet slik: «Stein Torleif Bjella er en av Norges mest hyllede tekstforfattere og en svært dyktig musiker, visesanger, lyriker og forfatter. Han omtales som en rotekte rimsmed og er kjent for sine ørlige, selvransakende og melodiøse tekster (...) Bjellas melodiøse og betraktende viser har oppnådd nasjonalskatt-status, på linje med Skjæraasens diktning. Komiteen for Skjæraasenprisen mener at Stein Torleif Bjella utvilsomt er en formidler som favner Einar Skjæraasens ånd i sitt arbeid».

Ba om biltur

I samtalen med komiteens medlemmer ga Bjalla uttrykk for et ønske om å bli guidet rundt i bil når han kommer til Trysil for å motta prisen i høst. Ordfører Erik Sletten insisterte på å kjøre ham rundt, og vise fram flere av kommunens kulturskatter – blant annet gården Moren nord for Innbygda, der Halldis Moren Vesaas ble født i 1907.