Gå til sidens hovedinnhold

Her må ungarere, bulgarere og italienere kun snakke norsk. Får de riktig fyll på pizzaen?

Hvordan gikk det da sju ungarere skal bestille pizza fra tre bulgarere på en italiensk restaurant i Trysil – og det kun er lov å snakke norsk?

Det hadde alle forutsetninger for å gå galt – men faktisk gikk det ganske fint.

Alle gjestene fikk det de ønsket seg på pizzaene. Ingen fikk ananas eller ansjos.

– Håper det går bra

Men før de fikk sine pizzaer var ikke alle like sikre på hvordan det ville gå.

– Jeg håper det går bra, sa Anita Skara.

Skepsisen løste seg fort opp da Yozleu Ablelim kom med Daviola-en hun hadde bestilt.

Bakgrunnen for at Anita og de seks kollegene på Trysil Skogplanter AS spiste lunsj hos Raimondo Arnone, bedre kjent som Chef Dino, og hans ansatte på Glunot torsdag, var at de nå er i ferd med å avslutte sitt norskkurs hos Tepas, og skulle bestille sin mat på norsk.

Og kun på norsk.

Selv om engelsk ikke var tillatt, kom det ut et «please» og et «and» innimellom, men det var bare unntaksvis. Samtalen foregikk på norsk – også etter at maten var servert.

Quiz

– Det gikk veldig bra, sa Randi Bolstad, den ene av de to kursholderne etterpå. – Vi hadde quiz med spørsmål om språk og om Trysil, og alle klarte seg godt. To av de tre gruppene traff blink på spørsmålet om hvem som er ordfører i Trysil, og vinneren fikk 14 av 18 poeng.

De sju ungarerne er en av gruppene som de siste månedene har hatt norskundervisning på Tepas. Tidligere i vinter fikk Trysil Skogplanter AS som en av sju Trysil-bedrifter økonomisk støtte til norskundervisning for sine ansatte.

I februar overbrakte forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim gladmeldingen under et digitalt møte, og siden har ungarerne hatt to ukentlige undervisningsbolker på fire timer. I neste uke avsluttes kurset, og sjefen deres, Olav Hunter – som for øvrig også deltok på lunsjen på Glunot – forteller om stor språklig framgang.

– Nå forstår de stort sett alt som blir sagt, og de liker å kommunisere på norsk. Alle beskjeder blir gitt på norsk, sier han.

Kursholderne Randi Bolstad og Arne Sneli forteller at deltakerne hele tiden har vært motiverte.

– Hvis noen ikke har kunnet møte på grunn av sykdom eller av andre årsaker, har de blitt oppdatert av de andre. De har også hatt lekser og brukt sin nye kunnskap i praksis, for eksempel når de handler på butikken, sier Sneli.

For å yte bedre service

De ansatte på Glunot har gjennomgått en noenlunde tilsvarende kurs, for å bli bedre i stand til å yte service for sine norske gjester.

Men i produksjonen går det meste av kommunikasjonen fremdeles for seg på utenlandsk. Fortrinnsvis bulgarsk.

– Jeg snakker bulgarsk, gresk, italiensk, engelsk og norsk, så det går bra, sier Dino, mens han gestikulerer som den søreuropeeren han er.

42-åringen fra Napoli har gitt hele Norge smaken på sin glutenfrie pizza siden han åpnet den litt bortgjemte restauranten i Løkjavegen i Innbygda i 2016.

Han er gift med Djaki Shefked (33) fra Bulgaria, som sammen med tyske Anett March (39) i november i fjor åpnet pastarestauranten La Pasteria i Trysilfjellet.

– Vanskelig grammatikk

Ungarerne innrømmer at den norske grammatikken kan være vanskelig.

– Men den er ikke så komplisert som den ungarske, sier Adel Anna Komoroczki, som snakker forbausende godt norsk etter å ha bodd i Trysil i kun to år.

– Vi er ikke så opptatt av at de skal lære seg perfekt grammatikk. Det viktigste er at de lærer seg uttrykk, ord og uttale, slik at de kan kommunisere og gjør seg forstått, sier Arne Sneli.

Attila Lucz viser fram en litt original måte å lære språket på. På sin telefon aktiverer han en Youtube-video med den kjente barnesangen «Elle melle deg fortelle.» Deretter klikker han seg fram til den nesten like kjente sangen om Thomastoget.

Med et smil om munnen lytter han seg gjennom sistnevnte sang sammen med Randi Bolstad.

– Smart, sier kursholderen.

Så kommer den siste pizzaen på bordet – og da blir det slutt på praten ...

Kommentarer til denne saken