(Hamar Dagblad)

Karl Peder Nordstrand fikk ta det symbolske første spadetaket til nye Lunden skole sammen med elevrådsleder Kristin Haugerøy Myrtrøen og ordfører Einar Busterud.

– Det passer seg med en ny skole, for den vi har i dag er rett og slett blitt gammel og dårlig, sier Karl Peder og får støtte av Kristin som går i sjuendetrinn.

Også ordføreren mente det var på tide med en skikkelig skoleopprustning i Vang:

– I dag må man bygge for en mye større fleksibilitet, for undervisningsmetodene har endret seg voldsomt. Denne skolen har vært låst til hvordan man drev skole på 60- og 70-tallet, sier Busterud.

Solceller

Entreprenør Eco Sør har allerede revet den gamle gymsalen på området, og starter nå å bygge et nytt skolebygg skal tas i bruk allerede neste høst.

Man skal rive eksisterende skolebygg fra sommerferien neste år, og et bygg på området skal rehabiliteres til å bli et rent administrasjonsbygg. Det som kalles bibliotekbygget i dag får en lettere opprusting.

Og man skal bygge en ny flerbrukshall. Den blir spesialtilpasset slik at den ikke bare blir en idrettshall, men også kan fungere godt til kulturformål. Her blir det ekstra lyd og lys og et amfi.

I tillegg skal uteområdene på Lunden skole rustes opp og gjøres universelt utformet.

Det blir varmeenergi i bakken og solceller på taket som skal gi miljøvennlig strøm til skolen.

Prosjektkostnadene er på 160 millioner kroner.

– Og alt skal være klart i løpet av neste år, lover prosjektleder fra Norconsult, Helge Haugen.

Leder av FAU, Vegard Urset, mente det var en hyggelig dag:

– Sola skinner på Lunden om dagen! Godt arbeid fra mange har gjort at vi har fått til dette. Nå får vi ikke bare en ny skole men også en flerbrukshall som blir samlingsstue for hele bygda utenom skoletid.

Rektor Kjell Ola Brodal er forberedt på en periode med mye utegym og lån av Fart-anlegget:

– Det er spesielt at det første spadetaket nå er tatt, men vi gleder oss veldig til at den nye skolen skal stå klar. Det er etterlengtet, for vi har en veldig slitt skole.

– Å få en moderne skole og hall vil gjøre mye for skolen og bygda vår.

Vekket minner

Ordfører Einar Busterud likte det han så, men rivingen gjorde han også tankefull:

– Det er vemodig at jeg ikke er elev her, sier Busterud, og forteller at gymbygget som ble revet var nytt da han selv gikk på Lunden skole.

– Så gammel er jeg.

– Det var ikke toaletter i gymbygget da jeg gikk her, så vi gikk til noen utedoer som lå i en gammel låve. Når vi skulle slå lens så gikk det flere sekunder før strålen traff bunnen i en gjødselkjeller. Eksotisk, men det luftet ikke så godt.

Lunden skole, som ligger i Øvre Vang, har en historie som strekker seg helt tilbake til 1867. Den fikk i 1999 en egen spesialpedagogisk avdeling for barn med funksjonshemminger.

I dag har skolen 220 elever.