Gå til sidens hovedinnhold

Privat samler viser fram kostbare og unike bibler fra 1500-tallet: – Jeg gjorde et kupp

Artikkelen er over 3 år gammel

– Jeg gjorde et kupp, sier Marius Græsby i Løten om Zürich-bibelen fra 1531, som han fant via nettet. Svært få eksemplarer fins i dag, og enda færre er i privat eie.

Bibelen er et praktverk, men var i langt dårligere forfatning da Græsby kom over den på en bokauksjon.

– Den manglet innbinding og de første sidene, så jeg har fått den restaurert, sier han.

I komplett utgave har den en anslått verdi på over 700.000 kroner.

I dag står bibelen utstilt på Løten folkebibliotek, sammen med en annen godbit fra Marius Græsbys samling: danske kong Fredrik IIs reformasjonsbibel fra 1589.

500-års jubileum

Det er i år 500 år siden Martin Luther startet en religiøs omveltning i Europa. Den tyske teologen kjempet mot avlatshandel og ble lyst fredløs for sitt opprør mot den romersk-katolske kirken. Til Norge kom reformasjonen i 1536, samtidig som nordmenn levde under dansk styre.

Den aller første danske oversettelsen av bibelen kom i 1550 og den andre i 1589, da Fredrik II var dansk-norsk konge. Og det er en av disse biblene som har havnet i Løten hos Marius Græsby.

– Denne er det fortsatt mulig å få tak i for rundt 10.000-15.000 kroner, sier han.

Med den langt eldre Zürich-bibelen er det en helt annen sak. Trolig fins det i dag bare rundt 50 eksemplarer av denne reformasjonsbibelen, utgitt av sveitsiske Huldrych Zwingli i 1531. Av de 50 er kun noen få i privat eie, og det fins ikke andre eksemplarer i Skandinavia, så langt Græsby kjenner til.

– Så den er ganske unik, sier han og smiler.

Bak glass og lås

Bibliotekar Henry Bronken ved Løten folkebibliotek sørger for at de to reformasjonsbiblene er trygt oppbevart i et låst glasskap. I hele høst kan folk se, men ikke røre, de store og rikt illustrerte utgavene.

Marius Græsby forteller at han har en spesiell interesse for gamle bøker, at han gjennom flere år har bygget opp en liten samling, og at det bare er moro at også andre får mulighet til å kikke på de originale 1500-talls biblene.

At de begge har vært mye i bruk gjennom århundrene er det ingen tvil om.

– De er helt slitt og frynsete i kantene, sier eieren.

Kommentarer til denne saken