Lokale intervjuer av Jon J. Meli fra Dalsbygda lanseres på nett

UNIKT MATERIALE DIGITALISERT:  Søndag kveld blir det mulig å høre noen av J. J. Melis lokale intervjuer fra Dalsbygda gjennom en mannsalder på Museumssenteret Ramsmoen på Tynset.

UNIKT MATERIALE DIGITALISERT: Søndag kveld blir det mulig å høre noen av J. J. Melis lokale intervjuer fra Dalsbygda gjennom en mannsalder på Museumssenteret Ramsmoen på Tynset. Foto:

Søndag lanseres Jon J. Melis lokale intervjuer fra Dalsbygda of Forollhogna-området på nett i Digitalt museum.

DEL

Klokka 19 er det mulig å få en smakebit fra et eller to intervjuer, og å få presentert selve løsningen og bruken av denne på Museumssenteret Ramsmoen på Tynset.

Fantastisk innsats

– Jon J. Meli vil selv være til stede om kvelden. Han har på frivillig basis gjort en fantastisk innsats gjennom en årrekke med å dokumentere viktig kunnskap om tradisjonell bruk og høsting av utmarksressursene i området. Intervjuene formidler mange spennende og interessante historier fra folks hverdagsliv og gode historier også i folks møte med besøkende. Dette er verdifull kunnskap som det er viktig å ta vare på for ettertida, sier nasjonalparkforvalter Astrid Alice Haug i Forollhogna nasjonalpark.

Intervjuene blir nå gjort tilgjengelig for folk flest gjennom Digitalt Museum. Anno Musea i Nord-Østerdalen har nå registrert alle de 106 intervjuene som er digitalisert, på PRIMUS. Dermed kan du kose deg med mange intervjuer og historier hjemme i ettertid.

Unikt materiale

-Dette er et unikt materiale som også bør være interessant for skoler, organisasjoner, næringsliv, privat og offentlig forvaltning. Det blir også servert kaffe. Kanskje kan Meli også fortelle oss noe om hvorfor han har dette engasjementet for natur, kulturhistorie og folk, fortsetter Haug.

Hun legger til at Nasjonalparkstyret for Forollhogna for en del år tilbake tok initiativ til å digitalisere rundt 100 intervju som Meli har gjort gjennom en mannsalder.

– Vi så at kunnskapen som var samlet inn hadde stor betydning for forvaltning av natur- og kulturarv i verneområdene i Forollhogna. Kunnskap om tradisjonell bruk og høsting av utmarksressursene er sårbar kunnskap som det er særlig viktig å ta vare på og sikre for ettertida. Gjennom digitaliseringen (finansiert via satsingen «Menneske og naturarven», Miljødirektoratet) og det arbeidet som nå er gjort av Anno Museum vil materialet både være sikret og gjort tilgjengelig for folk flest, sier Haug.

Artikkeltags