Idrettsstudenter i flokk til Terningen Arena

STERK VEKST: Instituttleder Dag Andre Nilsen konstaterer med glede den store søkningen til idrettsutdanningene på Terningen Arena.

STERK VEKST: Instituttleder Dag Andre Nilsen konstaterer med glede den store søkningen til idrettsutdanningene på Terningen Arena. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Fra fire faste lærere i 1966 til 25 ansatte med professorer, amanuensiser og annet høyt utdannede personell i 2016. Institutt for Idrett og kroppsøving i Elverum har over 300 idrettsstudenter og er i kraftig utvikling.

DEL

– Studietilbudene våre er svært populære. I tillegg til studenter fra hele Norge har vi 18 studenter fra hele Europa, sier instituttleder Dag Andre Nilsen for idrett og kroppsøving ved Høgskolen i Hedmarks avdeling i Elverum.

Idrett og kroppsøving er ett av fire institutter ved avdelingen på Terningen Arena. De andre instituttene er helsefag, sykepleie og tannpleie og folkehelse.

LES OGSÅ:

Idrettsfaget har utviklet seg enormt siden de første idrettsstudentene ble uteksaminert ved den nyopprettede idrettslinjen ved daværende Elverum lærerhøgskole for 50 år siden.

30 idrettsstudenter i året er blitt til 300 studenter.

– Den nye Terningen Arena med alle fasiliteter og øvelsesrom trekker studenter fra hele landet. Området er også unikt med tilgang til flott treningsterreng og kort veg til aktivt friluftsliv, fjell, løypenett og Trysilfjellet, sier instituttleder Dag Andre Nilsen.

Mange tilbud

Idrettsutdanningen er bredt sammensatt.

Den består av to årsstudier; ett i friluftsliv og ett i idrett.

I tillegg tilbys studentene to treårige bachelorutdanninger; en faglærerutdanning i kroppsøving og idrettsfag pluss en i idrett med spesialisering i trenerrollen.

Høgskolen i Hedmark har også søkt om en toårig masterutdanning i idrett og kroppsøving på toppen av bachelorutdanningene. Mulig oppstart i 2017.

25 ansatte

Institutt for idrett og kroppsøving har i alt 25 ansatte.

Av disse er tre professorer, åtte amanuensiser, fjorten høgskolelektorer mens en er stipendiat.

Siden 2011 har instituttet samarbeidet tett med Norges Golfforbund der golfstudenter har fått bachelorgrad og sertifisert trenerutdanning i Elverum.

Høgskolen i Hedmark er nå i dialog med flere særforbund (svømme-, bandy-, ski- og håndballforbundet region Innlandet) med å utvikle tilbud som for Norges Golfforbund.

– Vi utdanner ikke bare faglærere for skoleverket, studentene våre blir også trenere i lag og klubber og forbund, andre får administrative jobber innen idrett og kultur, noen utdanner seg som fysioterapeuter eller jobber aktivt med idrett og folkehelse på helsestudioer. Utdanningene våre gir mange muligheter, understreker Nilsen.

Forskning og utviklingsarbeid utgjør en viktig del av idrettsutdanningen i Elverum. Blant annet foregår et stort forskningsprosjekt over hele landet om hvordan elever, lærere og skoleledere opplever kroppsøvingsfaget. Utdanningen har også et utstrakt internasjonalt samarbeid med utveksling av studenter.

Artikkeltags