Gå til sidens hovedinnhold

Høyre har et distriktsproblem

Artikkelen er over 1 år gammel

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Høyre
legger bak seg en mørk uke med meningsmålinger. På Nettavisens måling i forrige uke faller partiet med 4,3 prosent sammenlignet med en måling som ble gjort før Fremskrittspartiet gikk ut av regjeringen. Nevnte Frp har fått akkurat den effekten de ønsket seg og økte med 6,8 prosentpoeng.

Dermed er de Norges nest største parti og større enn Høyre på denne målingen. Forrige gang Frp var større enn Høyre på Sentios målinger, var i mars 2011.

Siv Jensen og Frps exit-strategi har dermed slått til akkurat som de håpet. Ikke overraskende har det gått noe ut over Senterpartiet, som har kunnet feire gode målinger på rekke og rad en god stund nå. På Nettavisens måling faller de kraftig for første gang på lenge, men en måling gjort i Oppland av Gudbrandsdølen Dagningen tegner et annet bilde. Her er Senterpartiet størst.

I nord kommer problemene til Høyre godt til syne. Det lar seg ganske greit overføre til Innlandet. Også her har partiet mistet velgere siden 2017. Ser man på ordførerbildet, er det nå bare én Høyre-ordfører i Innlandet. Han styrer i Åmot, og det er ikke fordi partiet gjorde et knakende bra valg der. Snarere tvert imot.

Høyre har fått til mye i regjering, men ute i distriktene vokser motstanden. At det er rom for effektivisering på mange områder, er det nok enighet om, men når alt kommer på samme tid, er det enkelte kommuner og steder i landet som merker det ekstra godt.

I Innlandet har et strategiutvalg fått ansvaret for å peke ut hvordan partiet skal bli mer synlig og tydelig. Svaret er i alle fall ikke en kjipp-kjapp-løsning med en ny ministerpost for distriktene.

Kommentarer til denne saken