Gå til sidens hovedinnhold

Hvem skal skru på Høyre-lyset?

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Alt tyder på at det blir en kvinnekamp om hvem som skal ha topplassen på Hedmark Høyres liste under neste høsts stortingsvalg. Det skulle egentlig ikke være noen strid om topplassen i Hedmark Høyre nå. Etter at partiet valgte det nye unge politiske talentet Kristian Tonning Riise i 2017, var det duket for år med nominasjonsfred i fylkespartiet. Generasjonsskiftet var gjennomført gjennom Riises tøffe kamp og seier mot Gunnar A. Gundersen. Men så slo bomben ned; Tonning Riise ble av statsminister og partileder Erna Solberg stemplet som politisk død da han i januar 2018 trakk seg som Unge Høyre-leder etter en rekke varslinger om upassende oppførsel mot kvinnelige ungdomspolitikere.

I praksis har Riise-saken ført til at Hedmark Høyre har hatt en stortingsrepresentant uten evne til å kunne markere seg politisk. I tillegg er Hedmark Høyre slått sammen med Oppland Høyre til Innlandet Høyre. At sårene etter den opprivende nominasjonsstriden mellom Gundersen og Tonning Riise heller ikke fikk tid til å leges, gjør bare situasjonen verre. Legger vi til distriktsopprør med en eventyrlig Sp-vind og langt framkommet regjeringsslitasje, er det bekmørkt i rommet der en ny listetopp nå skal få jobben med å skru på lysene igjen.

Det er bekmørkt i rommet der en ny listetopp nå skal få jobben med å skru på lysene igjen

Med så mange mørke skyer kreves det en solid valgkamp, stortingsplassen kommer ikke av seg selv. Det må argumenteres for Hedmark Høyres nytteverdi og tilliten må bygges opp fra et nær nullpunkt. Da vil det være nødvendig med en toppkandidat som representerer noe nytt for velgerne og som alle partimedlemmene kan stille seg bak og kjempe for. Det kan vise seg å bli et skjebnevalg for Hedmark Høyre da nominasjonsmøte skal gå for Eli Wathne, Lise Berger Svenkerud eller Anna Molberg.

Kommentarer til denne saken