ØLSPALTEN: Helt ut av det blå ble det nylig kjent at det ølet vi alle trodde var fransk, Kronenbourg 1664 Blanc, var produsert i Russland.

Det var Bergensavisen som avslørte dette i sin sak om at Norgesgruppens butikker, det vil si Kiwi, Meny, Joker og Spar, fjernet alle russiskproduserte varer fra butikkhyllene sine med øyeblikkelig virkning. Overraskende nok gikk butikkversjonen av ølet i de karakteristiske blå flaskene med i dragsuget, da det viste seg at ølet slett ikke blir produsert i Frankrike, men i Russland, trolig på Baltika-bryggeriet i St. Petersburg. I alle fall skriver dette bryggeriet på sin hjemmeside at det har produsert Kronenbourg 1664 Blanc helt siden 2008.

Årsaken til at russiske varer fjernes fra butikkene, er selvsagt Russlands invasjon av Ukraina.

Coop og Rema 1000 har også stoppet innkjøp av russiske varer, men selger ut det de har. Derfor selges fortsatt Kronenbourg 1664 Blanc hos dem, mens det er helt blåst for dette ølet i Norgesgruppens butikker.

Når det gjelder selve det omstridte ølet, er i alle fall opprinnelsen fransk: Brasseries Kronenbourg, som nå eies av Carlsberg, ble etablert i Strasbourg, i bydelen Cronenbourg. 1664-navnet viser til året da bryggeriets grunnlegger, Jerome Hatt, lagde sitt første øl.

Kronenbourg 1664 Blanc (4,5 volumprosent) er et strågult og uklart øl med en lett duft av koriander, aprikos og sitrus. Det er selvsagt belgisk hveteøl (witbier) av typen Hoegaarden som er forbildet for ølet. Det har en fruktig smak kombinert med en behagelig sødme og en lett bitterhet i ettersmaken.

Men hvordan har det seg at ølet blir laget i Russland i stedet for i Frankrike?

Kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes (som i likhet med franske Kronenbourg og russiske Baltika er eid av danske Carlsberg) svarer. Han understreker at det kun er butikkvarianten på 4,5 prosent, som er produsert i Russland. Varianter av ølet selges også på utesteder (fat) og på Vinmonopolet.

– De store internasjonale merkene brygges der det er kapasitet, men etter samme oppskrift og strenge kvalitetskrav. De øvrige Kronenbourg-variantene våre er produsert i Danmark, Sverige og Frankrike. Det jobbes nå med å flytte produksjonen av variantene som ble produsert i Russland. Trolig blir det til Danmark, svarer han.

– Baltika-bryggeriet i St. Petersburg lager også Grimbergen, som de fleste oppfatter som et belgisk klosterøl. Har også russisk Grimbergen-øl vært til salgs i Norge?

– Våre Grimbergen-varianter er produsert i Italia og Sverige. Meg bekjent har Grimbergen tappet for det norske markedet aldri vært produsert i Russland, opplyser han.

– Hva gjør Carlsberg med bryggeriene i Russland og Ukraina mens krigen pågår?

– Bryggeriene i Ukraina er stengt grunnet den grusomme invasjonen av landet, som vi på det sterkeste tar avstand fra. Carlsberg gjør alt de kan for å støtte våre kolleger og deres familier i Ukraina. Ved våre anlegg i Russland er det fortsatt produksjon, men ingen av Ringnes’ produkter er lenger produsert der, noe som er i tråd med våre kunders reaksjon. Som arbeidsgiver har Carlsberg et ansvar for å ivareta sine ansatte i landet. Totalt har vi 8.400 kolleger i Russland, og arbeidsplassen er viktig for deres liv og levebrød. Dette er ingen enkel beslutning. Så langt har selskapet stanset investeringer i Russland og eksport fra andre Carlsberg-markeder til Russland, men valgt å opprettholde produksjonen med respekt for enhver sanksjon som blir vedtatt, opplyser kommunikasjonssjef Bruusgaard i Ringnes.

Les også

Bryggeri i motstandskamp