Gå til sidens hovedinnhold

I full gang med ny kamp for ekstramidler til vinterdestinasjoner

Trysil kommune er allerede godt i gang med en ny kamp for å sikre ekstra koronamidler til egen kommune og andre norske vinterdestinasjoner.

– Vinterdestinasjoner er ekstra hardt rammet av pandemien. Dette har vi jobbet for å synliggjøre tidligere, og dette setter vi fokus på igjen. Lønnskompensasjon og målrettethet – tiltak rettet mot dem som sliter mest, er det viktigste i den situasjonen vi står i nå, og dette spilte jeg inn i forrige uke, i en mail jeg sendte til Sp sentralt, sier Trysil-ordfører Erik Sletten.

Trysil har tidligere i pandemien vært en av de norske kommunene som har jobbet hardest for å synliggjøre hvor hardt rammet koronaen har rammet landets reiselivskommuner, og hvor stort behovet for kompensasjonsmidler er.

Les også

Dette er regjeringens forslag til økonomiske hjelpetiltak

– Må kompenseres raskt

I løpet av det første året av pandemien skrev næringsavdelingen i kommunen sammen med rådmann, ordfører og varaordfører en rekke mail til myndighetene, der de har klargjøre hvor hardt rammet kommunen har vært av covid-19.

Nå vil kommune bruke de nærmeste dagene til å analysere den siste koronautviklingen, før de vil sende inn nye innspill til Oslo.

– Det er viktig at bedrifter som rammes hardest blir kompensert så raskt som mulig, og at det settes inn målrettede tiltak, sa ordføreren tidlig tirsdag formiddag, etter å ha fulgt tirsdagens tv-sendte pressekonferanse.

På pressekonferansen deltok finansminister Trygve Slagsvold Vedum, næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) og arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap).

Les også

– Bedrifter i hele Innlandet blør etter enda en innstramming av smitteverntiltakene

Nye tiltak

Her ble de nye koronatiltakene presentert, blant annet at

  • den nasjonale kompensasjonsordningen for næringslivet forlegnes ut 2021, med enkelte justeringer,
  • gjeninnføring av støtteordningen for store publikumsåpne arrangementer for perioden desember 2021 – mars 2022,
  • utvikling av en ny lønnsstøtteordning som er tilpasset situasjonen og andre støttetiltak,
  • forlenging av kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere ut februar 2022 og
  • forlenging av midlertidige ordninger for ledige og permitterte ut februar 2022, herunder dagpengeperioden og forhøyede dagpengesatser.

– Inntrykkene fra pressekonferansen er fremdeles ferske, men umiddelbart synes jeg det ser rimelig bra ut. Imidlertid er det viktig å fortsette å jobbe for å synliggjøre behovene for kompensasjon til ekstra utsatte kommuner, sa Trysil-ordføreren.

– Ikke penger til å la være

Sletten er opptatt av at det nå må brukes nødvendige midler for å løfte særlig utsatte bedrifter over covid-kneika.

– Det finnes det penger til. Vi har ikke penger til å la være.

– Hva tenker du om FHIs advarsel om en eksplosiv smitteøkning, som kan kulminere med 300.000 smittede hver dag over nyttår?

– Vi må tenke at tiltakene virker, og gjøre det vi kan for å hindre en slik utvikling. Vi har hele tiden hatt tillit til helsemyndighetenes smittehåndtering, og har fortsatt det.

Han innrømmer imidlertid at det har vært tøft å se smitteøkningen de siste par ukene.

– Jeg forstår at mange synes det er tungt å gå inn i en ny periode med tøffe tiltak, etter at vi i høst feiret gjenåpningen. Men det er en fordel at tiltakene settes inn så fort som mulig, slik at vi kan komme over kneika så fort som mulig, sier han.

PS: Onsdagens kommunestyremøte blir avviklet som planlagt, i storsalen i kulturhuset Hagelund.

Kommentarer til denne saken