Har forberedt idrettsmedisinsk kongress i tre år. Frister med ni forelesere fra IOC

KONGRESSJEF: I tre år har Trysil-fysioterapeuten Oddvar Knutsen (55) forberedt den idrettsmedisinske kongressen som skal avvikles på Lillehammer 22.–24. november.

KONGRESSJEF: I tre år har Trysil-fysioterapeuten Oddvar Knutsen (55) forberedt den idrettsmedisinske kongressen som skal avvikles på Lillehammer 22.–24. november. Foto:

I tre år har Oddvar Knutsen forberedt kongressen som avvikles på Lillehammer 22.–24. november. Her har fysioterapeuten i Trysil samlet det meste av den faglige kompetansen i Norge på ett brett.

DEL

Oddvar Knutsen (55) har forberedt kongressen i tre år – men er rask med å framheve at han slett ikke har gjort dette arbeidet alene, men har hatt god hjelp av dyktige og erfarne medlemmer i komiteen.

Her finnes kjente navn som Fredrik Bendiksen, Lars Engebretsen og Thomas Ødegaard, far til landslagsspiller Martin Ødegaard.

Knutsen frister med et variert program. Blant foreleserne som skal delta på kongressen på Lillehammer er ni fra forskningsgruppa til IOC.

– IOC, Den Internasjonale olympiske komité, gjennomfører et møte i Oslo i dagene før kongressen, og ved hjelp av Lars Engebretsen og Fredrik Bendiksen har vi fått dem på plass. Det er vi stolte av og selvsagt glade for, sier Oddvar Knutsen.

Lang CV

CV-en hans står ikke tilbake for mange. I flere år jobbet han i Olympiatoppen, fra 1998–2002 var han sjefsfysioterapeut for alpinlandslaget, han har jobbet for Vålerengas eliteserielag i fotball og vært medisinsk koordinator for Bislett Games fra 1995 til 2011 og er medforfatter i den internasjonale fagboka «Idrettsskader, diagnostikk og behandling.»

Siden 2002 har han vært daglig leder av Lia Terapi og Spenst Trysil.

– Det har ikke manglet på oppdrag og forespørsler fra miljøet. Jeg er fornøyd med reising så det er godt å ha en base i Trysil. En bør ikke stå så lenge i miljøet at en blir bedt om å gå, det er såpass krevende med mye ansvar og press og et høyt servicenivå til utøvere og trenere at en bør kjenne høy motivasjon for å stå i en slik jobb, sier han.

Lars Engebretsen, professor i ortopedi ved Universitetet i Oslo og spesialist på kneskader, beskriver Oddvar Knutsen slik:

– Han har en bred bakgrunn og mye erfaring og er meget godt kjent i det idrettsmedisinske miljøet. Oddvar Knutsen er svært flink som fagperson samtidig som han er en omsorgsfull og her et godt håndlag med pasientene

Engebretsen regnes som en av landets største eksperter på idrettsmedisin og har blant annet vært lege for det norske herrelandslaget i fotball og sjeflege for den norske troppen under OL i Athen i 2004 og i Torino i 2006.

Knutsen jobbet sammen med Lars Engebretsen i disse to OL-ene.

Holder kontakten

Oddvar Knutsen har fremdeles god kontakt med toppidrettsmiljøet i Norge. Når landslagsutøvere bruker Trysil som treningsbase, blant annet skiskyttere, langrennsløpere og alpinister, hender det ikke sjelden at de havner på behandlingsbenken hans.

– De fleste har med seg sine egne medisinske apparater, men flere av utøverne er innom hos meg når de er her og trener på Lia Terapi.

Så sent som søndag hadde skiskytterlandslaget en inneøkt på treningssenteret i Innbygda.

Idrettsmedisinsk kongress arrangeres hvert år. Sist den ble avviklet i Innlandet, var i Trysil i 2012.

Kongressen er et årlig samarbeid mellom legeforeningen og fysioterapiforbundets idrettsmedisinske avdelinger.

Årets kongress vil ha et bredt fokus. Blant temaene som skal berøres, er hodeskader, hofteskader, stressfaktorer, svangerskap og trening og fertilitet og trening.

Artikkeltags