Det bekrefter Rosenborg på sine nettsider. Klubben skriver at Eggen sovnet stille med familien rundt seg natt til onsdag.

«Det var med sorg Rosenborg i dag mottok budskapet om at klubbens aller største legende er død», skriver RBK.

– Trist å få beskjeden om at Nils Arne Eggen er død. Få mennesker har betydd mer for norsk idrett enn ham, og få mennesker har vist så mange at det umulige er mulig, sier kulturminister Anette Trettebergstuen til NTB.

Nils Arne Eggens kunnskaper og engasjement strakte seg samtidig langt utenfor fotballen. Høsten 1996 fikk han tilbud om å bli kultur- og idrettsminister i Thorbjørn Jaglands regjering.

– Eggen var en ekte sosialdemokrat: Han var i hele sin karriere opptatt av det å være en lagspiller, og at et lag blir best når de spiller hverandre gode, sier Trettebergstuen.

Fotball eventyr

Eggen er norgeshistoriens mest suksessrike fotballtrener på klubbsiden. Han ledet Rosenborg med braksuksess gjennom flere tiår.

– Han var et fyrverkeri av humør og energi. Jeg har hatt et langt liv sammen med Nils Arne fra vi startet som spillere på Vålerenga, hvor vi kjørte i hans Mini fra Blindern til Valle for å trene, sier tidligere landslagssjef Egil Drillo Olsen til VG.

– Det var forferdelig å høre. Han har hatt en enorm betydning for norsk fotball og er en som har drevet klubbfotballen fram og vist til alle hva som er mulig. Han står på sokkel og er en bauta for alle norske fotballtrenere, sier landslagssjef Ståle Solbakken til TV 2.

Som spiller ble Eggen seriemester med både Rosenborg og Vålerenga. Det ble også 29 A-landskamper.

Med den tidvis hissige, engasjerte og frittalende Eggen i sjefsstolen skapte trenerlegenden et fotballeventyr på Lerkendal. Champions League-seirer borte mot Borussia Dortmund (3-0) og Milan (2-1) vil for alltid huskes av mange.

I 1998 vant Real Madrid Champions League, men på veien tapte de 0-2 på Lerkendal. Real Madrid-stjernene taklet ikke møtet med norsk vinter.

Helseutfordringer

Eggen ble ansatt som RBK-trener første gang i 1971. Den virkelige suksessen fikk han imidlertid da han overtok samme jobb for fjerde gang i 1988. Den siste trenerjobben hadde trenerlegenden i Orkla fra 2011 til 2016.

De siste årene har Eggen slitt med helseutfordringer. Han måtte blant annet amputere deler av begge beina. Det tok imidlertid ikke motet og livsgleden fra RBK-profilen.

– Det er jo klart at man blir litt irritert når man må mobilisere nesten på maks for å komme seg på do. Det blir andre former plattformer å mestre ting på nå, som å få i seg mat og stelle seg, sa han i et intervju med NTB i 2019.

– Jeg har prøvd med en fot, og det har gått bra. Det er en utfordring, og da må man ta det som det. Dette dreier seg jo egentlig om samme drivkrefter som da jeg spilte meg inn på Rosenborg som 18-åring og senere landslaget for lenge siden, la han til.

Fikk statue

Tross helseproblemene har Eggen vært glødende opptatt av alt som har foregått i Rosenborg-miljøet og fulgt klubben i hans hjerte tett.

I 2019 så Eggen statuen av seg selv bli avduket på Nils Arne Eggens plass utenfor Lerkendal.

– Jeg kan leve godt med den (statuen). Dette er på vegne av alle som har brukt mesteparten av livet sitt på å gjøre Rosenberg best mulig. Jeg er bare et symbol som kikker utover, sa trenerlegenden.

Han førte Rosenborg til totalt 14 seriemesterskap.